SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chałwa ;-)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1803

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Naszło mnie na zrobienie chałwy, chodziła za mną od tygodnia

Kaloryczne w kosmos, ale...wliczyć w makro i bez problemu


Przygotowanie:

Cały sezam (u mnie 300g) podsmażamy na suchej patelni, delikatnie, aż się zarumieni. Nie można doprowadzić do przypalenia, bo wtedy wychodzi kwaśna.
Całość przesypujemy do blendera i miksujemy. Ja musiałam na raty, bo kiepskiej jakości blender. Gdy masa będzie już dość "sypka" dodajemy miodu ( po 2 łyżeczki) i blendujemy dalej, mieszamy, żeby masa się nie przyklejała do ścian blendera. Dodajemy resztę miodu. Mieszamy nadal. Dodać kilka łyżeczek wody, tak by masa stała się bardziej kleista.
Taką masę nakładamy na formę sylikonową.

Ja zrobiłam dwie wersje białką bez niczego i ciemną (dodałam kakao oraz orzechy nerkowca rozdrobione) wymieszać i przełożyć do formy sylikonowej.

Później na 30 min do lodówki i można pałaszować

U mnie wyszło 6 sztuk.

1 sztuka to około 12,4g białka, 9,9g tłuszczy oraz (O ZGROZO%)!) 31,2g tłuszczu















1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Jestem PRZEPYSZNA! Uzależnia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
kebula Instruktor K&F
Ekspert
Szacuny 661 Napisanych postów 8604 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 143874
wliczyć w makro?? bitch pliz
1

Niema nic gorszego niż bycie więźniem własnej głowy, pędzić za ideałem którego nie istnieje kosztem wszystkiego: zdrowia, relacji przyjacielskich/rodzinnych, kosztem bezcennych minut życia, które nigdy nie wrócą..


aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/Kebula_w_remoncie_part_2-t1142515.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Ja robię podobną. Sezam praże w piekarniku, bo z patelni strzelał mi ten sezam dookoła.Poza tym miksuję nie do konsystencji piasku a bardziej, wychodzi jak tahini. ale to pewnie kwestia gustu. Używam mieszanki sezamu łuskanego i niełuskanego, z niełuskanego chałwa jest bardziej delikatna. Zamiast miodu rozpuszczam ksylitol z odrobiną - ale naprawdę odrobiną ! - wody w garnuszku i do tego od razu- bez studzenia, dodaję zmielony sezam. Ciepla masę przekładam do foremek i wstawiam do lodówki. Rzeczywiście domowa chałwa jest pyszna, wszyscy się nią zajadają
1

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
alhambra1970
Ja robię podobną. Sezam praże w piekarniku, bo z patelni strzelał mi ten sezam dookoła.Poza tym miksuję nie do konsystencji piasku a bardziej, wychodzi jak tahini. ale to pewnie kwestia gustu. Używam mieszanki sezamu łuskanego i niełuskanego, z niełuskanego chałwa jest bardziej delikatna. Zamiast miodu rozpuszczam ksylitol z odrobiną - ale naprawdę odrobiną ! - wody w garnuszku i do tego od razu- bez studzenia, dodaję zmielony sezam. Ciepla masę przekładam do foremek i wstawiam do lodówki. Rzeczywiście domowa chałwa jest pyszna, wszyscy się nią zajadają



Sezam mi nie strzelał, strzela zazwyczaj jak za długo jest na patelni
Swojego czasu dawno temu robiłam z ksylitolem, a teraz z miodem z racji braku tego pierwszego, ale też chciałam zobaczyć konsystencję
I nie różnią się, obie fajnie się sklejają. I są na tyle elastyczne, że można ja uformować

Nie miałam okazji spotkać się z niełuskanym sezamem. Pewnie w markecie będzie. Może uda się zrobić kiedyś tą z Twojego polecenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Ja kupuję sezam ekologiczny w internecie w paczkach po 1 kg, bo sporo tego zużywam. Maja łuskany i niełuskany. Przekonałam się,że jakość sezamu ma znaczenie, bo od lat robie tahini z obu wersji sezamu i te z ekologicznego są znacznie lepsze w smaku. Wiadomo,żę tahini z niełuskanego ma lekką goryczkę, ale w przypadku sezamu eko jest to minimalne. Oczywiscie goryczka pojawi się także, jak za bardzo uprażymy sezam, ale po latach mam juz doświadczenie i staram się go nie przypalić. W przypadku sezamu nieekologicznego bywało,że i tahini z sezamu łuskanego miała lekka goryczkę.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5994 Napisanych postów 10057 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214349
Uwielbiam chałwę ale lepiej nie robić, bo pokusa za duża

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Porządne makro
Jak wychodzi smakowo w porównaniu do sklepowej?


Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-09-13 15:12:19

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
No makro zaskakuje, zrobiłam więcej,dlatego takie
Ale jestem pod wrażeniem, jest obłędna.
Mama nie przepada za sklepową, a tą wszamała ze smakiem
Mniam do kawy jak znalazł
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Wyglada znakomicie ! Na LowCarb chyba będzie w sam raz, skoro tyle tłuszczu ?
U mnie dobrze się składa :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Na zbilansowanej też Jak się wliczy w makro, da się przeżyć, jutro ląduje na śniadanie <3
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pieczony pstrąg z soczewicą i sałatką a'la caprese by Megan715

Następny temat

Pyszny ziemniaczany chleb bezglutenowy

WHEY premium