Matcha to rodzaj zielonej herbaty, występującej w formie zielonego pudru. Do niedawna używana zwykle w japońskich ceremoniach, dziś dostępna w wielu sklepach z herbatami czy ze zdrową żywnością.
Uznawana jest za herbatę ekskluzywną, posiadającą wiele zdrowotnych właściwości. Produkowana jest z krzewów liści Tencha, które na 14 do 28 dni przed zbiorami osłaniane są przed słońcem za pomocą specjalnych mat. Dzięki takim zabiegom ich wzrost zostaje spowolniony, a liście nabierają bladego odcienia zieleni. W trakcie tego procesu liście herbaty wytwarzają aminokwasy, co dodaje im głębszego i bardziej aromatycznego smaku. Po zbiorach następuje rozdrabnianie liści na pył. Używa się do tego granitowych żaren, specjalnych urządzeń do mielenia. O staranności tego procesu może świadczyć choćby fakt, że żarna mielą średnio 30g liści na godzinę. Matcha ma zupełnie inną formę niż tradycyjne herbaty – proszek, a właściwie puder - zatem proces parzenia wygląda również zupełnie inaczej. Forma ta daje jednak szersze możliwości wykorzystania herbaty, np. do wypieków, koktajli, jogurtów, sosów czy sałatek.
Właściwości herbaty matcha
Zielona herbata od dawna już uznawana jest za bardzo zdrowy napój, bogaty w przeciwutleniacze. Badania na Uniwersytecie w Colorado w 2003 roku wykazały, że matcha zawiera ich aż 137 razy więcej. Przewyższa tym również nasiona goi, gorzką czekoladę czy szpinak.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4956/matcha-tea