kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!
...
Napisał(a)
jak wliczysz w bilans to ok ale czy jest sens, zwykła mineralna wysoko zmineralizowana np muszynianka wystarczy.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc jak macie jeszcze jakies dobre rady napsizcie je a chetnie z nich skorzystam
1
...
Napisał(a)
Najlepiej oduczyć się picia wszelkich napojów słodzonych i słodkich (tzn. bezkalorycznych, ale o słodkim smaku). Woda i gorzkie herbaty, kawa to najlepsze napoje.
Tu trochę lektury:
https://www.sfd.pl/Zbiór_linków_działu_Odżywianie-t418003.html
Poza tym polecam codzienne ( i archiwalne) artykuły na potreningu, sfd - to prawdziwa skarbnica wiedzy.
Nie musisz przecież tego "przegryźć" na raz , skoro masz mało czasu... Natomiast bez podstawowej wiedzy o wartościowych pokarmach , będzie trudno utrzymać dobrą sylwetkę; nikt tego za Ciebie na co dzień nie przypilnuje.
Serki Hochland i inne topione, to odradzane w zdrowej diecie produkty: przetworzony, mocno "dochemizowany", tłusty nabiał. 1000 razy lepsze do smarowania byłyby jakieś (samodzielnie zrobione) twarożki z ziołami, przyprawami itp. lub inne pasty, np. z wędzonej ryby.
Masz dopiero 20 lat, sądzę, że warto poświęcić trochę czasu na naukę i dobre nawyki w jedzeniu - przez kolejne 80 to będzie procentować .
Tu trochę lektury:
https://www.sfd.pl/Zbiór_linków_działu_Odżywianie-t418003.html
Poza tym polecam codzienne ( i archiwalne) artykuły na potreningu, sfd - to prawdziwa skarbnica wiedzy.
Nie musisz przecież tego "przegryźć" na raz , skoro masz mało czasu... Natomiast bez podstawowej wiedzy o wartościowych pokarmach , będzie trudno utrzymać dobrą sylwetkę; nikt tego za Ciebie na co dzień nie przypilnuje.
Serki Hochland i inne topione, to odradzane w zdrowej diecie produkty: przetworzony, mocno "dochemizowany", tłusty nabiał. 1000 razy lepsze do smarowania byłyby jakieś (samodzielnie zrobione) twarożki z ziołami, przyprawami itp. lub inne pasty, np. z wędzonej ryby.
Masz dopiero 20 lat, sądzę, że warto poświęcić trochę czasu na naukę i dobre nawyki w jedzeniu - przez kolejne 80 to będzie procentować .
...
Napisał(a)
Witam to znowu ja mam pytanie co do tych wegli i tluszczy ktos sugerowal zebym zwiekszyl wegle kosztem tluszczu ile powinienem podniesc te wegle ? :) do 15 /20 ?
...
Napisał(a)
Licz zawsze gramy, nie %-ty.
Masz 2800 kcal, 200g B oraz 100g T - ile brakuje węgli?
1g B = 4 kcal
1g T = 9 kcal
1g W = 4 kcal
800 kcal jest z węgli, 900 z tłuszczu, czyli 1700, zostaje 1100 . 1100/4 (bo 4kcal ma gram węgli) = 275g W
Masz 2800 kcal, 200g B oraz 100g T - ile brakuje węgli?
1g B = 4 kcal
1g T = 9 kcal
1g W = 4 kcal
800 kcal jest z węgli, 900 z tłuszczu, czyli 1700, zostaje 1100 . 1100/4 (bo 4kcal ma gram węgli) = 275g W
...
Napisał(a)
Zapotrzebowanie na kalorie liczysz ze wzoru (np. https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html ).
Optymalna ilość gramów białka na redukcji to 2,3 - 3,1 na każdy kilogram beztłuszczowej masy ciała:
http://potreningu.pl/articles/4226/dlaczego-zaleca-sie-by-w-okresie-redukcji-tkanki-tluszczowej-zwiekszac-podaz-bialka
Tłuszczu przyjmuje się około 1g na kilogram docelowej masy ciała, a reszta węgle. Tłuszczu najważniejsze, by nie było za mało, to ważny składnik pokarmowy, "nośnik" cennych witamin itp..
Natomiast jeśli będzie go trochę więcej, a węgli przez to mniej - nie jest to takie istotne.
Najważniejsza w tym wszystkim jest kaloryczność ogółem i białko. Tłuszcz przyjmujemy ok. 1g, a węgle wyliczamy tak, jak wyżej napisałam.
Optymalna ilość gramów białka na redukcji to 2,3 - 3,1 na każdy kilogram beztłuszczowej masy ciała:
http://potreningu.pl/articles/4226/dlaczego-zaleca-sie-by-w-okresie-redukcji-tkanki-tluszczowej-zwiekszac-podaz-bialka
Tłuszczu przyjmuje się około 1g na kilogram docelowej masy ciała, a reszta węgle. Tłuszczu najważniejsze, by nie było za mało, to ważny składnik pokarmowy, "nośnik" cennych witamin itp..
Natomiast jeśli będzie go trochę więcej, a węgli przez to mniej - nie jest to takie istotne.
Najważniejsza w tym wszystkim jest kaloryczność ogółem i białko. Tłuszcz przyjmujemy ok. 1g, a węgle wyliczamy tak, jak wyżej napisałam.
...
Napisał(a)
Najprostszy rozkład makro to 2 g białka, 1 g tłuszczy na kg masy ciała, reszta zapotrzebowania z ww
Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Polecane artykuły