Fukoksantyna z pewnością nie należy do substancji cieszących się u nas dużą popularnością. Suplementy zawierające ją w składzie to absolutna nisza na rynku, a szkoda. Związek ten posiada bowiem szereg ciekawych walorów, związanych m.in. z wpływem na funkcjonowanie gospodarki energetycznej, dzięki czemu może być pomocny w redukcji tłuszczu zapasowego. Co istotne, odchudzające właściwości fukoksantyny mają wsparcie w literaturze naukowej.
Czym jest fukoksantyna i jak wpływa na organizm?
Fukoksantyna jest organicznym związkiem chemicznym należącym do karotenoidów i występuje naturalnie w wodorostach, nadając im charakterystyczny, brunatny kolor. Ma właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizuje wolne rodniki, których nadmiar może przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób. Zaobserwowano, iż przyjmowanie fukoksantyny drogą pokarmową może nieść za sobą pewne korzyści zdrowotne, takie jak:
usprawnienie metabolizmu glukozy w obrębie tkanki mięśniowej,
obniżenie poziomu cholesterolu,
obniżenie poziomu triglicerydów
obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
poprawa w obrębie wskaźników kondycji wątroby,
nasilenie wchłaniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dodatkowo fukoksantyna posiada też właściwości odchudzające.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4965/fukoksantyna---odchudzajace-wlasciwosci