Szacuny
4940
Napisanych postów
21619
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
93517
Rosół vel zupa mocy by Bziubzius
Składniki :
--> mięso z kością (najlepiej ze sprawdzonego źródła)
(kości mogą być dowolne (wołowe, drobiowe, wieprzowe lub mieszanka)
u mnie porcja rosołowa z wiejskiego kurczaka , łącznie z kurzą łapką
-->warzywa (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek)
-->przyprawy (sól himalajska, pieprze, liść laurowy, ziele angielskie)
-->ocet jabłkowy
--> woda
WYKONANIE Gotujemy na wolnym ogniu, minimum 4h.
Zalecane jest nawet dłuższe gotowanie (niektórzy gotują rosół dobę albo nawet całe dwa dni!) do całkowitego rozpuszczenia chrząstek.
Szacuny
1112
Napisanych postów
3756
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68167
Żeby łatwo policzyć, można ugotować rosół na udkach czy ćwiartkach (łatwo znaleźć makro, np. na ile waży), łapki nie liczyć. Udka są wystarczająco tłuste; ja nawet wycinam część widocznego tłuszczu, bo rosół byłby dla mnie za tłusty...
Można co prawda gotować na samych porcjach rosołowych, szyjkach, skrzydłach itp. elementach z mniejszą ilością mięsa, ale nie będzie miał tego smaku - musi być i mięso ze skórą lub kolagenem i kości z chrząstkami, żeby wyszedł dobry rosół (np. udka plus kawałek "przerośniętej" wołowiny z kością) .
Najlepszy wyjdzie z poporcjowanego całego kuraka i podrobów - tylko wątróbkę dorzuca się na samym końcu na 2-3 minuty, bo inaczej twardnieje i nie jest tak smaczna.
Z przypraw polecam dodać małą gałązkę natki selera - na dosłownie 3-4 listeczki i kawałek łodyżki... Dodaje rosołowi więcej smaku, niż sam korzeń selera.
Liść selera pasuje też do innych zup; zawsze suszę na zimę i dodaję po małej garstce. Tylko nie należy przesadzać z ilością, szczególnie świeżej natki selera, bo dodanie zbyt wiele może spowodować, że ten smak zdominuje całą zupę...
Ciekawie też smakuje rosół z dodatkiem kawałeczka-dwóch suszonego grzybka, najlepiej prawdziwka.
Szacuny
3
Napisanych postów
31
Wiek
36 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
7492
A ja się zastanawiam czy gotowanie w szybkowarze ma jakiś negatywny wpływ. Gotuję tak rosół koło godziny przy czym pod max ciśnieniem 35min, mięso dosłownie się rozlazi ale tylko raz mi wyszedł taki że po wystudzeniu galareta byla, muszę spróbować wersje z octem i pogotowac ponad 1h.
Szacuny
1
Napisanych postów
20
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
135
właśnie też chciałam coś takiego zrobić, ale zastanawia mnie, jakie może mieć makro i kcal. chciałam zrobić na samych kurzych łapkach, tutaj znalazłam niby wartość kaloryczną https://www.nutritionix.com/food/chicken-feet-bone-broth możliwe, że 15kcal na 240ml?