SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kakao czy Karob?

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2885

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Kakao to produkt, który nas urzeka swoim aromatem i głębokim, ciemnym kolorem. W smaku gorzkie, a jednak po przyrządzeniu nadaje potrawie niezwykłego charakteru. Ma wiele walorów zdrowotnych. Wspomniany gorzki smak zawdzięcza związkom roślinnym z grupy flawonoidów – epikatechinom. Są to utleniacze, które chronią nas przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi starzenie, pobudzają mózg do lepszej pracy, chronią układ krążenia i chronią przed wystąpieniem cukrzycy. Kakao dostarcza nam tryptofan, z którego powstaje działająca na nas kojąco serotonina. W skład kakao wchodzi fenyloetyloamina nazywana potocznie czekoladową amfetaminą oraz anadamid – dzięki nim mamy lepszy nastrój i więcej energii. Kakao jest bogate w witaminy i minerały. Zawiera m.in. żelazo, magnez, fosfor i chrom, witaminy A, C, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega 6.


Niestety,  kakao ma też trochę wad. Główną z nich jest zawartość dwóch pobudzających substancji – kofeina i teobromina, które mogą działać niekorzystnie dla osób z nadciśnieniem, zaburzeniami pracy serca. Kofeina działa na układ nerwowy, poprawia koncentrację i wydłuża uczucie przytomności umysłu w okresie wzmożonej pracy, przyspiesza pracę serca i zwiększa aktywność kwasu żołądkowego. Teobromina z kolei działa na układ oddechowy, ma właściwości wykrztuśne – kiedyś była stosowana w farmakologii, ale obecnie została wycofana. O ile analizując obie substancje oddzielnie widzimy wśród negatywnych skutków ich przyjmowania również sporo pozytywnych. Jednak współpracując ze sobą mogą zakłócać pracę nerek, wpływać na nasze poddenerwowanie i doprowadzać w skrajnych przypadkach do lęku.


Kakao jest też silnym alergenem, dlatego nie wszyscy mogą swobodnie zajadać się czekoladą. Skutki uboczne mogą być różne – od bólów brzucha i reakcji żołądkowych, przez wysypki aż nawet do migren. Wydawać by się mogło, że karob jako zamiennik kakao przychodzi z ratunkiem.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4983/kakao-czy-karob 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Jak dla mnie kakao jest o wiele lepsze. Choćby ze względu na anandamid można je postrzegać jako taką "konopie dla ubogich" :D Karob ma relatywnie dużo wapnia, ale z drugiej strony jest też substancją o wysokiej zawartości FODMAPs, a to też będzie wywoływało u niektórych osób problemy jelitowe.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2259 Napisanych postów 2195 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 25570
No kakao jest ciekawym zamiennikiem.

vivere militare est

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Jeśli chodzi o teobrominę to niekoniecznie jest ona taka jednoznacznie szkodliwa. Tak, w dużych ilościach wykazuje toksyczność, ale w dawkach umiarkowanych może być przydatna. Wykazuje podobieństwo strukturalne do kofeiny (bo to tak naprawdę metabolit kofeiny), więc i dzieli z nią wiele właściwości, tyle że jej działanie jest łagodniejsze.
Do pozytywnych właściwości można zaliczyć:

* Rozszerzenie naczyń krwionośnych i oskrzeli
* Właściwości wykrztuśnie
* Pobudzenie
* Właściwości diuretyczne (lekko)
* Lekki spalacz tkanki tłuszczowej
* Termogenik (w połączeniu z: kofeiną i polifenolami np. zielona herbata)
* Redukuje stres
* Wspomaga efektywnosć przetwarzania informacji
* Pobudza reminalizacje szkliwa - dane sugerują, że nawet skuteczniej niż fluor!

Także może być wartościowym dodatkiem w diecie sportowca. Poza tym surowe kakao ma bardzo wysoki potencjał przeciwutleniający.
Niemniej zaleca się zachować ostrożność w przypadku osób starszych, gdyż duże ilości mogą rzeczywiście doprowadzić do poważnych stanów zagrażających życiu, dlatego tego typu osoby nie powinny przesadzać z czekoladą, kakao i innym produktami na bazie kakao.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 10:40:57

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 10:42:32

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mega prosty placek kanapkowy z tuńczyka by Lejjla

Następny temat

Kulki mocy

WHEY premium