-25-30g mąki kokosowej
-30-40g mielonego lnu
-3 jajka
- odrobina cukru waniliowego ( można pominąć)
- pół szklanki mleka
-0,5 -1 szklanki woda
-tłuszcz do smażenia
Mus dyniowy z masłem orzechowym z dodatkiem cynamonu i chilli:
-dynia hokkaido - użyłam ok 650 dyni (przed obranie i usunięciem miąższu) i wyszło tego całkiem sporo, ale wykorzystałam jeszcze do czegoś innego, więc na jedną porcję można spokojnie połowę z tego.
- 1 łyżka masła orzechowego (lub dwie )
-pół łyżeczki cynamonu
-szczypta chilli
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy w garnku wodą mnie więcej do poziomu dyni. Dynię zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15-20 min do miękkości. Ugotowaną dynię blendujemy na gładki mus. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką.
Wszystkie składniki na placki miksujemy ze sobą. Wodę dodajemy stopniowo żeby zbyt nie rozrzedzić ciasta, powinno być dość gęste. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy placuszki na złoto brązowy kolor.
Uwaga! są bardzo delikatne, dlatego polecam formować jak najmniejsze placuszki żeby się nie rozwalały przy przekładaniu na drugą stronę.
Mus wykładamy na placuszki, dekorujemy ulubionymi bakaliami.
Smacznego