SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Na czym smażyć posiłki?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1945

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 30 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 444
Witam wszystkich, jakich czas temu prócz aktywnego chodzenia na siłownię , postanowiłem wziąć się ostro za dietę. Przy pomocy artykułow z tej stronki i kilku moich kolegów, którzy są bardziej doświadczeni w temacie udało mi się ułożyć coś w miarę sensownego. Nurtuje mnie jedynie kwestia smażenia, jak się domyśliłem, smażenie na zwykłym oleju odpada, można np. na oliwie z oliwek albo maśle klarowanym. Ale co jest najlepsze. Czy oliwę z oliwek można dodawać też do kanapek? Jaki produkt stosować, by zawierał on jak najmniej tzw. tłuszczów nasyconych? Pomóżcie wybrać coś sensownego.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
A w jakim celu chcesz eliminować NKT?
Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3767 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68320
Tłuszczy nasyconych nie musisz się obawiać, jeśli z nimi nie przesadzasz. Natomiast dobrze by było wyeliminować z diety tłuszcze trans - one są zdecydowanie szkodliwe. Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 7
Możesz smażyć na maśle klarowanym ale ja osobiście polecam oleje bio :) Jest taka fajna stronka green-food gdzie mają olej z rzepaku i lnu, jest rafinowany co oznacza, że nie ma w nim tej całej chemii ale też ma witaminę E oraz odpowiedni poziom kaloryczny. Oleje mają fajne smaki i masz wybór do smażenia i do stosowania na zimno. Zajrzyj na ich stronę, a dowiesz się więcej. A i bardzo ważne mają certyfikat bio, także możesz być pewny, że są zdrowe :) Ja jestem z nich bardzo zadowolona. Pozdrawiam :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3767 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68320
Akuratnie rafinowanych olejów powinno się w zdrowej diecie unikać. Rafinowanie nie oczyszcza z zanieczyszczeń pestycydami. Poza tym skoro te oleje są "bio", to z zasady powinny być od nich wolne, więc co miałaby dać ta rafinacja?...
A na oleju lnianym się nie smaży.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 7
Rafinacja daje tyle, że eliminuje katalizatory utleniania, a zatem możemy olej przechowywać dłużej bez utraty jego wartości odżywczych. Kolejny plus to wysoka temperatura dymienia oleju, co daje jemu stabilną strukturę i większą odporność na obróbkę termiczną. Chciałam też zwrócić uwagę, że olej, który wcześniej poleciłam koleżance jest mieszanką rzepaku i lnu. Poza tym są tam konkretne produkty przystosowane zarówno do smażenia jak i do stosowania na zimno. I są one w dwóch różnych kategoriach opisane dużymi literami, który do czego służy. Każdy z nich ma odpowiednio dobrany skład tak aby nam nie szkodził, a właśnie był zdrowy dla naszego organizmu. Oczywiście jednego i tego samego oleju nie należy stosować na ciepło i zimno dlatego też wszystko jest podzielone. Wystarczy trochę poczytać :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3767 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68320
Olej kokosowy czy masło klarowane mają wyższą temperaturę dymienia, więc są lepsze wybory. Poza tym to nie jest miejsce na reklamę.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny, 65kg

Następny temat

Zapotrzebowanie

WHEY premium