Okres jesieni i zimy to czas niższych temperatur i tym samym prawdziwa szkoła przetrwania dla zmarzluchów. Jest to również trudny okres dla tych, co są na diecie. Jeżeli stale się odchudzamy to w organizmie pojawiają się niedobory witamin i minerałów, niska podaż kalorii uniemożliwia organizmowi wytworzenie dostatecznej ilości energii do utrzymania prawidłowej temperatury ciała. Marzną stopy, dłonie, pojawia się uczucie wychłodzenia całego organizmu od wewnątrz.
Jak sobie radzić w tym okresie?
Nie wystarczy ciepło się ubierać, podkręcać ogrzewanie jeśli nasz organizm jest wychłodzony. Na ratunek przychodzą nam przyprawy, odpowiednio dobrane warzywa i inne produkty, które wspomogą ogrzewanie ciała od wewnątrz.
Po pierwsze, jedzmy posiłki na ciepło. O ile w okresie wiosenno-letnim chętnie sięgamy po kanapki, jogurty z owocami, sałatki, tak w momencie, gdy temperatura powietrza jest niższa warto postawić na posiłki na ciepło, które rozgrzeją organizm od środka. Większość z nas, dbających o formę i zdrowie wybiera opcję przygotowywania posiłków w domu i zabierania ich ze sobą w plastikowych pojemnikach. Jeżeli w miejscu, w którym przebywam jedyną opcją podgrzania ich jest mikrofala, pamiętajmy by przełożyć jedzenie najpierw na talerz. Pod wpływem temperatury nasilone jest przenikanie do żywności substancji chemicznych z pojemników, które mogą niekorzystnie wpłynąć na nasz organizm – wzrost ciśnienia, insulinooporność czy ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4998/jak-sie-rozgrzac-jesienia-bedac-na-diecie