SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Fruktoza — zło ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 5216

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
Widocznie trafiłeś na takiego lekarza. Może (opierasz/lekarze opierają) tę wiedzę na badaniach z lat 80-90 lub intuicyjnie na ogólnym schemacie. Nie jestem tym specjalnie zaskoczony. Zdecydowanie należy wyciągać wnioski z wiarygodnych badań a nie pojedynczych przypadków. Poza tym nikt nie pisze, że należy układać danej osobie dietę taką jak ma większość. Wręcz odwrotnie. Dietę należy dobrać indywidualnie pod dany organizm.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 61 Napisanych postów 680 Wiek 38 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5512
Co do pszenicy to proponuje przeczytać ary. Barbellbrothers dotyczący glutenu. Generalnie można jeśli ktoś nie jest uczulony ale i tak jest to ryzyko a co do wit c no cóż zdaje się że za badania nad mi nad wit c i wpływu jej dużych dawek nawet kilkuset gram została przyznana nagroda Nobla tak więc jakieś podstawy sa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68371
kriSLee
(...) A tak można dojść do wniosku, że do dupy z całą cywilizacją, ewolucją technologiczną itd. trzeba jak zwierzęta — jeść prosto z pola/z drzewa, bo wszystko jest tak 'zaprojektowane', że drobne odstępstwo od tego sposobu i od razu....wszystko się rypie.


Absolutnie nie. Nie żyjemy w paleolicie. Jesteśmy inteligentnymi stworzeniami. Na przestrzeni wieków nauczyliśmy się takich sposobów przerabiania i przechowywania żywności, które dawały maksimum zysków, minimum strat i ryzyka (np. ze strony chorobotwórczych bakterii, pasożytów). Cofanie się do czasów, kiedy ludzie tego nie potrafili, byłoby głupotą. Choćby przykład jajek - dziś wiemy, że surowe białka jaj nam nie służą, więc ich nie jadamy.
Czy kapusta, strączki, zboża itd. - odpowiednia obróbka usuwa nadmiar substancji antyodżywczych, czyniąc te produkty pożytecznymi. Gotowanie ziemniaków - j.w.
Cofając się za bardzo, zrobiłbyś krok wstecz, a nie naprzód. W zasadzie wystarczyłoby wyeliminować agresywne sposoby produkcji i obróbki technologicznej i już jesteśmy "w domu". Dobrze nawozić rośliny, karmić i traktować zwierzęta hodowlane, zadbać o czystość środowiska, stosować sprawdzone i bezpieczne sposoby obróbki, a unikać niesprawdzonych wynalazków i dróg na skróty (typu manipulacje genetyczne na zwierzętach i roślinach, "chemia" w jedzeniu).

Do czasu gdy tradycja przyrządzania posiłków była dotrzymywana i przekazywana z pokolenia na pokolenie (jeszcze kilkadziesiąt lat temu uczyło się dzieci /głównie płci żeńskiej, ale dobre i to/ - gotowania, by w dorosłym życiu już miały odpowiednie umiejętności) - do tego czasu ludzie nie mieli takich problemów ze zdrowiem i nadwagą, jak obecnie.
Odkąd tradycja upadła, ludzie zaczęli kupować przetworzoną żywność, rozleniwili się i zaczęli unikać bardziej czasochłonnych sposobów na rzecz niezdrowej wygody (np. żywności chemicznie konserwowanej) - zaczął się problem.
Nie ma potrzeby cofania się do etapu zwierząt, wystarczy kilka dziesięcioleci wstecz, zanim wszedł zachodni styl życia.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 149 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1744
Liczyłem, że wymienisz te sposoby w miarę zdrowego przetwarzania/przechowywania :) ?
Weźmy to jabłko czy pomarańczę z owoców, a potem...groszek, kapustę czy szparagi z warzyw.

Co zrobić, żeby jabłka które mam z działki zebrane w lecie...mieć w zimie ? Czy składniki odżywcze pomarańczy ?
Do tej pory robiło się soki i kompoty w słoikach. A te słoiki to chyba jednak pasteryzowane (gotowanie słoików), albo dodawany do nich cukier.
Przedtem oczywiście te owoce potraktowane w jakiś sposób ostrzem.
Więc zastosowano wszystkie te procedury, które wcześniej wypisane były jako niszczące — to jak inaczej ?

A co do warzyw to strączki, kalafiory są zazwyczaj przed samym jedzeniem...gotowane, czy to już nie uszkadza ?
A co do przechowywanie to przychodzi mi tylko do głowy...zamrażanie ?

"Po tym mistycznym wydarzeniu zacząłem wierzyć w życie okołoziemskie."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Dokładnie, każda obróbka mniej lub bardziej wpływa na zawartość witamin czy minerałów.
Powinniśmy się starać jeść świeże, a tak to też tylko zamrażanie z tych najmniej szkodzących, liofilizacja w mniejszym stopniu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68371
Najzdrowsze sposoby przechowywania i przetwarzania to przechowywanie w chłodzie - spiżarnia, chłodna piwnica (kiedyś w starym budownictwie małe pomieszczenie do tego celu często było w mieszkaniach); mrożenie, suszenie, fermentacja/kiszenie, marynowanie. Dopiero później pasteryzacja.
Kapusta - masz z działki? Bo jeśli nie, to nie ma potrzeby jej przechowywać, można kupić na bieżąco, podobnie jak inne warzywa przechowywane zima w chłodniach, z których trafiają do sklepu.
Fasolkę szparagową można mrozić, podobnie kalafiory, brokuły. Tego typu warzywa najlepiej znoszą smażenie bez uprzedniego rozmrażania, później gotowanie na parze i na końcu gotowanie w wodzie. To samo z owocami - najlepiej mrozić, suszyć. Zamiast dżemu można zjeść mus zrobiony z lekko rozmrożonych owoców (tylko na tyle, by dały się zmiksować) lub jeszcze lepiej nie rozdrabniać ich przez jedzeniem.
Jeśli nie ma miejsca na zamrożenie wszystkiego - można zrobić pasteryzowane przetwory, dosładzane zdrowym słodzikiem w małej ilości. Warto się oduczyć bardzo słodkich dżemów czy kompotów.

Pomarańcze i inne egzotyczne owoce kupuje się na bieżąco - jaki problem? Kupujesz świeże, zużywasz szybko i już. One raczej nie lubią chłodu, choć lekki chłód może się nawet przyczynić do zwiększenia ilości antyutleniaczy w owocach i warzywach, na zasadzie ich samoobrony.

Generalnie bazujesz na świeżych owocach i warzywach, a reszty używasz proporcjonalnie do jakości obróbki - tzn. najwięcej mrożonych, najmniej dżemów.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta masowa

Następny temat

Co mam takiego jeść ?

WHEY premium