Składniki:
- 5 białek jaja
- niecałe 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
- 5 łyżeczek żelatyny wieprzowej
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- sok z połowy cytryny
na polewę:
- 1/3 szklanki mleka
- miarka odżywki białkowej
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
2. Białka ubijać na sztywno ,pod koniec dodać ksylitol - ubijać do rozpuszczenia .
3. Gdy masa stanie się zwarta i błyszcząca dodajemy sok z cytryny , aromat i powoli rozpuszczoną żelatynę.
4. Herbatniki wykładamy na spodzie naczynia lub blaszki , na to wykładamy masę białkową i polewamy polewą czekoladową ( polewę przyrządzamy mieszając wszystkie składniki razem )
Wartości na jeden kawałek ( 1/10 ) :
B: 4,1
T: 0,6
W: 13,7
Kcal: 61
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html