SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Badanie Leangains

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1036

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
Niedawno odniosłem się do pierwszego badania Intermitent fasting (IF) z udziałem osób ćwiczących siłowo (1). Ze względu na poważne ograniczenia w metodologii ta próba nie pozwalała jednak na wyciągnięcie bardziej konkretnych wniosków. W ostatnich tygodniach ukazały się wyniki nowego badania IF (a dokładniej time-restricted feeding (16/8), czyli popularnej w środowisku fitness metody Leangains) z udziałem osób ćwiczących siłowo (2). Tym razem badanie przeprowadziła doktorantka z Uniwersytetu w Padwie we Włoszech – Tatiana Moro. W badania był również zaangażowany Dr Antonio Paoli – przeprowadził kilka naprawdę ciekawych badań diety bardzo niskowęglowodanowej ketogennej.

W próbie wzięli udział mężczyźni ćwiczący siłowo, nieprzerwanie od minimum 5 lat (3-5 treningów/tydz., co najmniej 3 lata doświadczenia w wykonywaniu treningów typu split). Podzielono ich na dwie grupy:
- time-restricted feeding, TRF (16/8) – posiłki o 13:00, 16:00 i 20:00
- normlana dieta – posiłki o 8:00, 13:00 i 20:00

Uczestnicy zostali zobowiązani do utrzymania swojej typowej podaży energii. Poza ustalonymi 3 posiłkami nie mogli spożywać przekąsek, z wyjątkiem porcji białka serwatkowego (20 g) spożywanej 30 minut po każdej sesji treningowej.

Trening siłowy wykonywany był 3 razy w tygodniu między posiłkami, w godzinach od 16:00 do 18:00.

W trakcie interwencji nie odnotowano istotnych różnic w spożyciu energii i makroskładników w stosunku do spożycia wyjściowego oraz między grupami. Uczestnicy w obu grupach spożywali około 2,0 g białka/kg masy ciała/dzień.

Po 8 tygodniach odnotowano istotne obniżenie tłuszczowej masy ciała jedynie w grupie TRF (-16,4 vs. 2,8 %). W obu grupach nie odnotowano ubytku beztłuszczowej masy ciał (+0,64 vs. +0,48 kg, odpowiednio dla TRF i normalnej diety) i masy mięśniowej. Jednocześnie w obu grupach zaobserwowano taki sam wzrost siły. Istotne obniżenie stężenia glukozy i insuliny na czczo odnotowano jedynie w grupie TRF, co doprowadziło do poprawy wskaźnika insulinooporności (HOMA-IR). Stężenie testosteronu całkowitego i IGF-1 uległo istotnemu obniżeniu jedynie w grupie TRF. W grupie TRF odnotowano wzrost stężenia adiponektyny i spadek stężenia leptyny (brak różnic po uwzględnieniu zmniejszenia tłuszczowej masy ciał) oraz spadek stężenia trijodotyroniny (T3), przy braku zmian w stężeniach TSH i kortyzolu oraz spoczynkowej przemiany materii.

W obu grupach nie odnotowano zmian w stężeniach parametrów lipidowych (cholesterol całkowity, cholesterol frakcji HDL i LDL), z wyjątkiem istotnego obniżenia stężenia triglicerydów w grupie TRF. Stężenia markerów zapalnych (TNF-α i IL-1β) były niższe przy pomiarach końcowych w grupie TRF niż w grupie przestrzegającej normalnej diety.

Wnioski/zastosowanie
Wyniki przedstawione próby wskazują, że time-restricted feeding (16/8) a la Leangains może stanowić ciekawe rozwiązanie dla osób zaangażowanych w treningi siłowe w związku z korzystnym wpływem na skład ciała i niektóre biomarkery zdrowotne.
Interesujące jest, że zmniejszenie hormonów anabolicznych – testosteronu oraz IGF-1 nie przyczyniło się do zmniejszenia masy i siły mięśniowej w grupie TRF. Jednocześnie interesujące jest, że w tej grupie nie odnotowano zmniejszenia spoczynkowej przemiany materii, mimo zmniejszenia stężenia trijodotyroniny (T3).

Autorzy w dyskusji starali się powiązać (odnotowany jedynie w grupie TRF) wpływ zwiększenia stężenia adiponektyny z korzystnymi zmianami wskaźnika insulinooporności oraz markerów zapalnych (TNF-α i IL-1β), co wydaje się zasadne ze względu na działanie przeciwzapalne adiponektyny. Być może również w ten sposób należałoby tłumaczyć korzystny wpływ TRF na zmniejszenie tłuszczowej masy ciała.

Warto mieć na uwadze, że posiłki w grupie TRF były bardziej skumulowane w okolicy sesji treningowych niż w grupie przestrzegającej normalnej diety. W przypadku uczestników o wysokim stopniu wytrenowania mogło to mieć znaczący wpływ na rezultaty. W kolejnych próbach naukowcy mogliby pokusić się o porównanie wpływu TRF (16/8) z normalną dietą, w której ilość posiłków w ciągu dnia byłaby większa (4-5) oraz przerwy między posiłkami spożywanymi przed i po treningu nie byłoby dłuższe niż 3-4 godziny.

1) Tinsley i wsp. (2016). Time-restricted feeding in young men performing resistance training: A randomized controlled trial. Eur J Sport Sci. 22:1–8.
2) Moro i wsp. (2016). Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males. J Transl Med. 14:290. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27737674 
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[BLOG] Od zera do Biela

Następny temat

Pierwsza redukcja w toku ..

WHEY premium