Składniki:
kruszonka:
- mąka ryżowa - 40 g.
- masło - 40 g.
- ksylitol - 20 g.
ciasto:
- mąka z ciecierzycy - 200 g.
- jajo - 2 szt.
- ksylitol 15 g.
- białko w proszku - 50 g.
- owoce - u mnie śliwki - 180 g.
- masło - 70 g.
- jogurt naturalny - u mnie grecki - 250 g.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
1. kruszonka: masło starte na dużych oczkach łączymy z mąką i cukrem - ugniatamy w palcach do uzyskania lekkiej kruszonki, na koniec wilgotną ręką ugniatamy kulę i wkładamy do zamrażalnika
2. przesiane przez sitko: mąkę, proszek do pieczenia, białko łączymy ze sobą
3. w drugiej misce ubijamy całe jaja z ksylitolem i roztopionym masłem
4. dodajemy jogurt i powoli dosypujemy suche składniki - całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników
5. ciasto wylewamy do formy, na wierzchu układamy owoce ktore posypujemy schłodzoną kruszonką
6. pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut
Smacznego !
Wartości dla całości:
Kcal: 2569
B: 105,7
W: 219,3
T: 141,0
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html