Preferencje kulinarne i awersje smakowe mają charakter wysoce osobniczy, choć dziwnym trafem są takie pokarmy, do których zaskakującą słabość ma większość naszego społeczeństwa, a są i takie, których większość z nas nie lubi. Co istotne nierzadko niechęć dotyczy całkiem zdrowych i wartościowych pokarmów. Warto się zastanowić jakie jest podłoże owych awersji, bo jak się okazuje – ma ono zaskakujący charakter.
Syndrom sosu berneńskiego
Nasze smakowe preferencje w dużej mierze uwarunkowane są genetycznie, mimo to jednak pewien wpływ na ich kształt mają również doświadczenia z przeszłości, wiążące się z dobrymi lub negatywnymi wrażeniami. Jeśli doświadczenia związane z konsumpcją określonych pokarmów były nieprzyjemne, to zapadają w pamięć na długo i sprawiają, że smak, a niekiedy także zapach i widok danej potrawy okazuje się po prostu odpychający. Zaobserwować to można np. w przypadku zatruć pokarmowych. W sytuacji, w której konsumpcje jakiegoś produktu czy potrawy wiążemy z wystąpieniem nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego przy kolejnych kontaktach reakcją na posiłek je zawierający jest wręcz niekiedy odruch wymiotny. W takiej sytuacji powstaje awersja w stosunku do „podejrzanych” pokarmów. Jest to tzw. „syndrom sosu berneńskiego” lub też „efekt Garcia”.
Fakty nie mają znaczenia, liczy się przekonanie
Opisana przed chwilą zależność, dotycząca silnej niechęci względem pokarmu, który mógł wywołać u nas zatrucie pokarmowe, występuje również wtedy, gdy w sposób niewłaściwy zidentyfikujemy źródło naszych problemów. Innymi słowy, nawet wtedy gdy zjedzone danego dnia danie tak naprawdę wcale nie wywołało zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, a ich faktyczna przyczyna byłą zgoła inna, nasze przekonanie ma wpływ decydujący na wykształcenie się awersji smakowej. Fakty nie mają znaczenia, liczy się wyobrażenie na ich temat. Co istotne, zazwyczaj za nasze dolegliwości obwiniamy produkty najmniej nam znane, najrzadziej przez nas jedzone lub obiegowo postrzegane za „niebezpieczne”, a także pokarmy o wyróżniających się i bardzo charakterystycznych walorach smakowych, choćby takie jak ryby czy jaja.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/5021/niesmak--do-niektorych-pokarmow