Składniki :
Spód:
- 50g daktyli
- 20g siemienia lnianego
- 5-10g kakao
- 10g płatków owsianych
- 10g prosa ekspandowanego (można pominąć)
Sernik :
- 100g twarogu półtłustego
- 100g jogurtu , dosyć gęstego
- 100g ugotowanej dyni
- słodzidło
- cynamon opcjonalnie
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Daktyle dobrze namoczyć, następnie zmiksować z simieniem, płatkami owsianymi i kakao na gładką masę. Dodać proso ekspandowane i wymieszać, można dodać łyżkę wody, w której moczylismy daktyle, żeby masa była bardziej plastyczna.
Masę daktylową podzielić na trzy częsci i wyłożyć do mini kokilek lub owalnych foremek (kokilki można posmarować olejem kokosowym).
Twaróg, jogurt,ugotowaną dynię i dowlone słodzidło zmiksować na gładką masę. Dodać cynamon, jesli używamy. Żelatynę rozpuscić w niewielkiej ilosci wody i zmiksować z masą serową. Masę wlać do kokilek a następnie włożyć je do lodówki, do stężenia.
Kiedy serniczki będą gotowe, wyjąć z kokilek i udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Voila
Wartosci :
575,4 kcal
B: 34,0 g
W: 69,9 g
T:17,8 g
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-11-05 12:11:39
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html