SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pam do smażenia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1748

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3767 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68320
Masło o mniejszej zawartości tłuszczu, niż 82% też jest zdrowym tłuszczem, ale nadaje się do jedzenia na surowo i krótkiego smażenia, np. jajecznicy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4499 Napisanych postów 35780 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263040
poniżej 82% to juz nie "masło"
1

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3767 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68320
To mit powtarzany non stop na tym forum. Poniżej 82% też może być prawdziwe masło, tylko o większej zawartości wody, a mniejszej tłuszczu. Kosztuje też odpowiednio mniej. Jedyną wadą jest ciut większa zawartość laktozy, niż w maśle 82% (bo jest trochę inaczej produkowane, z nieukwaszonej śmietany), ale to dotyczy tylko osób, które mają poważny problem z laktozą, bo jest jej dosłownie odrobina.
Inna niedogodność - jeśli ktoś robi np. kremy do tortów, to ta woda przy ucieraniu się oddziela i krem może nie wyjść tak, jak powinien.

Takie masło było na rynku od zawsze i to nie jest żadna podróbka prawdziwego masła, tylko po prostu inna odmiana.
Podróbki z olejem roślinnym nie mają prawa mieć w nazwie słowa "masło". Jeśli coś się nazywa "masełko", "miksełko", "miks maślany", to już nie jest prawdziwym masłem.
Jeśli w składzie jest tylko tłuszcz mleczny, a produkt nazywa się "masło", to można go śmiało jeść, może mieć np. 3/4 albo 60% tłuszczu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło
Dodatkowo masło tego typu, śmietankowe, ma inny smak, jakby bardziej "świeży".
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 374
Okeej teraz juz wszystko wiem ; ) wielkie Dzięki ; D Pam mi już przyszedł wiec go wykorzystam a potem sie wezme za Masło i Smalec
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Zdecydowanie wolę olej kokosowy, smalec, czy masło klarowane. Jednak do podsmażenia chwilowego i PAM będzie ok.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę - efekty

Następny temat

Budowa masy mięśniowej przy 20% tłuszczu

WHEY premium