Witam.
Czytaj linki podwieszone z działu oraz artykuły na
potreningu, a będziesz wiedział co wybierać i czego unikać, czego brakuje w tych internatowych posiłkach.
Skoro Twoja dieta będzie się na nich opierać, lepiej nie dodawać kolejnych wątpliwych składników typu gainer (nie ma tam nic specjalnego - cukry, które można łatwo czerpać i z jedzenia, a dodatkowo w jedzeniu są różne inne wartościowe składniki odżywcze);
natomiast białko sądzę, że czasem może Ci się przydać, by uzupełnić dietę, kiedy na obiad będą np. jakieś kluski, a nie mięso.
Również w dziale junior masz porady nt odżywiania:
https://www.sfd.pl/######_Najważniejsze_tematy_dla_JUNIOR_a_!!!!!_######-t834427.html
Pasztety i wędliny nie są zdrowe - w wędlinach jest dużo chemii, w pasztetach - marnego tłuszczu i często MOM-u (resztki mięsne) itd.
Uważaj też na tłuszcz do chleba - jeśli to jakaś margaryna, lepiej nie jeść.
Prawdopodobnie w takiej diecie będzie mało ryb i kwasów omega3 - do tych dodatkowych posiłków dokupuj często np. wędzoną rybę (makrela, szprotki); możesz kupić orzechy włoskie i co dzień trochę podjadać, a jeśli jest lodówka - olej lniany budwigowy (tylko taki) i co dzień zjadać 1-2 łyżki.
Konserw rybnych unikaj, nie są wartościowe.
Co do ilości posiłków, nie musi to być 5 (mogą być np. 4), ale jeśli tak Ci pasuje, to zrób 5.
Kalorii i makro dokładnie nie obliczysz, ale próbuj przynajmniej mniej więcej oszacować przy pomocy dziennika żywieniowego, to zorientujesz się, ile i czego potrzeba dokładać ponad internatowe jedzenie.
Pozdrawiam.