Tego rodzaju ogólne pytania zadawaj w dziale "Odżywianie", a w "Kuchni" bardziej na temat gotowania ;).
Jeśli chodzi o rodzaj kwasów tłuszczowych (omega3, omega6), to występują one w wielu ziarnach i olejach roślinnych, również w innych częściach roślin - np. awokado (owoc), portulaka (zielone części), rozmaite kiełki...
Omega6 są powszechne i przeciętny człowiek przeważnie ma ich nadmiar, a omega3 występują w mniejszych ilościach i tylko w niektórych ziarnach jest ich znacząca ilość. Dlatego warto o nich pamiętać. Są w oleju lnianym, ale wyłącznie "budwigowym", o dużej zawartości o3 (niektóre oleje lniane z modyfikowanych ziaren lnu mają symboliczną zawartość o3); również o3 są w dobrej jakości rzepakowym, tłoczonym na zimno - ale już o wiele mniej, niż w lnianym. Siemienia lnianego jako źródła tłuszczu i o3 nie polecam, chyba że jest opisane co do składu kwasów tłuszczowych i wiadomo, że ma dużo o3.
Poczytaj tutaj:
http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje
http://potreningu.pl/articles/2879/co-warto-wiedziec-o-wielonienasyconych-kwasach-tluszczowych/page/2
Godne uwagi zamiast orzechów są różne tłuszcze roślinne, ale niestety często ich cena jest dość spora - olej sezamowy, z czarnuszki, z pestek dyni... Każdy olej, prócz kwasów tłuszczowych w różnych proporcjach, ma swoje unikalne właściwości i skład, podobnie jak każde ziarno.
Jeśli ktoś chce zastąpić orzechy dużo taniej, to jedynie lniany i rzepakowy, względnie oliwa z oliwek, ale ona nie może dominować w diecie, bo brak w niej o3.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.