Szacuny
3
Napisanych postów
222
Wiek
31 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
6320
Witam.
Jestem obecnie na diecie redukcyjnej. Przy wadze 105kg dostarczam ok. 200g białka (m.in 400g piersi z kurczaka) z deficytem ok. 600-1000kcal. Zależy mi głównie na tym aby zachować jak najwięcej mięśnia.
Tutaj moje pytanie, czy należy dorzucić jakieś BCAA czy przy dużej ilości spożywanego mięsa w zupełności dostarczam aminokwasy z jedzenia?
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Witam.
Przy wysokim poziomie tkanki tłuszczowej w ustroju suplementowanie się BCAA jest zbędne. Natomiast w przypadku głębokiego deficytu kalorycznego, zintensyfikowanych sesjach treningowych, a także przy relatywnie niskim udziale tłuszczu w organizmie bcaa może okazać się pomocnym preparatem, uogólniając.
Wyróżniłeś kurczaka jakby miało to jakieś szczególne znaczenie. Istotny jest całokształt diety.
Aminokwasy to nie tylko mięso. Wstaw pełną ankietę działu oraz model swojego żywienia.
Szacuny
3
Napisanych postów
222
Wiek
31 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
6320
Wyróżniłem kurczaka ponieważ obliczyłem, że przy 400g dziennie dostarczam dużo więcej BCAA z jedzenia niż dostarczałbym podczas suplementacji. Dlatego moje pytanie brzmi czy ma sens ładować jeszcze więcej BCAA
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Bcaa działa głównie antykatabolicznie. Najbardziej uzasadnione stosowanie to przed/i lub w trakcie sesji treningowej w określonych przypadkach. Generalnie bcaa nie jest wystarczające do uruchomienia procesu odbudowy białek mięśniowych, w tym przypadku jest potrzebny pełen pakiet aminokwasów (egzogennych) pochodzących z konwencjonalnej żywności. Opcjonalnie można dodawać samą leucynę do posiłków aby podbić jej zawartość, ale nie jest to konieczne przy adekwatnie zbilansowanej diecie redukcyjnej i doborze jakościowych produktów.
Wiedz również, iż kurczak nie ma ''najlepszego'' aminogramu aminokwasów tak więc nie bazowałbym jedynie na drobiu tylko elastycznie dobierał źródła białka. Np: wołowina czy jaja mają wyższy udział leucyny niż ma to się w przypadku kurczaka i.t.d
Jak to wspomniałem wcześniej.
Istotny jest całokształt diety.
Różnorodność to żelazna zasada każdej zdrowej diety.
Jedzenie permanentnie tych samych produktów może mieć szkodliwy wpływ na organizm, w dodatku monotonne menu nie pokryje zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2016-12-16 16:43:39
Szacuny
1034
Napisanych postów
4620
Wiek
34 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
35212
Ja z tego co pamietam to wyizolowane bcaa jest "inaczej" wykorzystywane przez org niz bcaa zawarte w pelnym aminogramie w zywnosci. Nie pamietam dokladnie o co chodzi wiec nic wiecej nie moge powiedziec, ale moze ktos wie i dopowie