na ciepło jak i na zimno
jest sypki nawet po podgrzaniu , tak więc można go zrobić więcej
składniki
ryż Basmati 250 gram
0.5 litra wrzątku
cebula czerwona
czosnek ( pół małej główki)
olej rzepakowy lub masło klarowane ew olej kokosowy
curry
imbir
kurkuma
sos sojowy
cebulę kroimy w kostkę , czosnek w cienkie plasterki
do głębokiego garnka wkładamy tłuszcz i cebulę z czosnkiem
podsmażamy
następnie dodajemy curry łyżeczkę , imbir nie pełną łyżeczkę i pół łyżeczki kurkumy
do tego wsypujemy ryż i mieszamy
podsmażamy ryż z czosnkiem/cebulą i przyprawami ok 2 minut często mieszając
następnie dolewamy min 1 łyżkę sosu sojowego
mieszamy
zalewamy to wszystko wrzątkiem ok 0.5 litra ( dwa razy tyle wody co ryżu )
mieszamy i przykrywamy przykręcając ogień pod garnkiem
jak woda się wygotuje próbujemy ryż jeśli będzie za twardy dolewamy ok 500-100 ml wody i dalej go dusimy , ew dolewając dalej wody
ryż będzie troszkę twardszy od normalnie ugotowanej innej odmiany
B/TW
takie jak dla 250 ryży plus tłuszcz który dodacie