SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko, WPC, nabiał, badania - szkodliwość

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2040

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 37 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 652
"Odnosnie wszystkich rzeczy ktore znaczaco wplywaja na prace tarczycy, jelit, chorob autoimunologicznych. Jedzenie zlego nabialu typu kazeina A1, lektyn to wszystko wychodzi predzej czy pozniej. Mezczyzni sa znacznie bardziej odporni na takie problemi niz kobiety, dam ci przyklad - wyprowadzalem pare kobiet z niedoczynnosci tarczycy, wystarczy odstawic twarogi, nabial pasteryzowany zeby kobieta mogla wrecz odstawic euthyrox. To wszystko wychodzi pawle predzej czy pozniej, mlody jestes, ale zobaczysz jak za np 4lata biernego jedzenia sporej ilosci ww czy bialka, bedziesz szukac przyczyn tego dlaczego nie jest jak dawniej. "


Witam, chaotycznie napisane, wiem... kopiowałem z pewnego FP... jak to ma się do rzeczywistości? Faktycznie WPC, oraz nabiał tak szkodzi, nawet osóba, które nie są uczulone na laktoze?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Temat szeroki i złożony. Wypowiedź wyrwana z jakiegoś kontekstu. Warto pytać u źródła pewnych spostrzeżeń.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
nabiał wcinam od małego, wpc od około 6 lat i mam dobre wyniki tarczycy.

moja mama nie tyka nabiału bo ma uczulenie a wyniki ma kiepskie.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 138 Napisanych postów 1422 Wiek 28 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 17916
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68532
Ludzie różnie reagują na nabiał; bardzo wiele zależy od genów. Jeśli ktoś pisze, że nabiał każdemu szkodzi, to znaczy że jest zwyczajnie niedoinformowany i rozpowszechnia głupoty. Wiele razy słyszałam o osobach, które całe życie jadły nabiał, piły mleko i miały przy tym dobre zdrowie, mocne zęby. Do 90-tki raczej objawiłyby się jakieś choroby, gdyby nabiał je faktycznie powodował :P. Potomkowie ludów pasterskich, żywiących się mlekiem zwierząt, z reguły dobrze tolerują nabiał.

Poza tym, umówmy się, że jest nabiał i nabiał... Ostatnio tym słowem określa się wszelkie produkty pochodzenia mlecznego, a sprawa jest podobna jak z węglowodanami - są przetworzone, które rujnują zdrowie w krótkim czasie i są mniej przetworzone, dzięki którym to zdrowie można zachować.
Jeśli ktoś przez nabiał rozumie słodzone, "dochemizowane", pasteryzowane jogurty, serki topione i sery żółte z dodatkiem tłuszczy roślinnych, często utwardzonych, jakieś mikstury niepełnowartościowych białek mleka z zagęstnikami (twarogi sernikowe) oraz ogólnie nabiał niefermentowany, który jest przez człowieka często tolerowany gorzej (serki wiejskie, homogenizowane), nabiał na bazie mleka w proszku (jogurty greckie) - to rzeczywiście taki nabiał może być i często jest zagrożeniem dla zdrowia, ale przede wszystkim dlatego, że są to produkty mocno przetworzone, udziwnione, pozbawione witamin, bakterii probiotycznych czy wapnia, za to "wzbogacone" o różne dziwne dodatki.

Pozdrawiam.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-12-23 08:52:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
Moja matka wychowala mnie na nabiale: twarogi, grysiki, serki, kefiry, mleko itp. Jem do dzisiaj (twarog), mam sie dobrze, wyniki w normie. Takze kwestia wielce indywidualna.
Co do bialka w prochu to moze zjadlem przez cale zycie treningowe z 2kg i to tyle, jak jeszcze wierzylem lata temu, ze od tego urosne i tak trzeba )

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Jest to subiektywna opinia osoby, która to napisała. Temat jest bardzo rozległy. Każdy produkt w nadmiarze spowoduje problemy. Dlatego tak istotne jest jej urozmaicenie.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 234 Wiek 38 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6347
Sonaim
"dam ci przyklad - wyprowadzalem pare kobiet z niedoczynnosci tarczycy, wystarczy odstawic twarogi, nabial pasteryzowany zeby kobieta mogla wrecz odstawic euthyrox.


Powiedz to światowej organizacji zdrowia - może wyleczysz swiat z chorob tarczycy i dostaniesz nobla

ręce opadają .. n/c
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 137 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1539
Polska to kraj mlekiem płynący. Takie opinie wygłaszają ludzie, którzy naczytają się różnych rewelacji i później bezkrytycznie je powtarzają. Studiowałem na jednej z wrocławskich uczelni i wiem, że prowadzone są liczne badania na surowcach mlecznych czy jajecznych. Jak się okazuje, nie taki diabeł straszny, jak go malują. Jaja nie podnoszą cholesterolu, a produkty mleczne (w szczególności fermentowane) przyczyniają się do poprawy odporności i wzmacniają kości. Są inne czynniki, które mogą zaburzyć metabolizm, m.in. nieprawidłowy stosunek wapnia do fosforu, nadmiar białka, niedobory witamin D i K, używki i leki. W każdym produkcie jest jakaś "czarna owca", trzeba umiejętnie rotować jadłospisem, żeby nic złego się nie działo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 234 Wiek 38 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6347
Chelios122
Polska to kraj mlekiem płynący. Takie opinie wygłaszają ludzie, którzy naczytają się różnych rewelacji i później bezkrytycznie je powtarzają. Studiowałem na jednej z wrocławskich uczelni i wiem, że prowadzone są liczne badania na surowcach mlecznych czy jajecznych. Jak się okazuje, nie taki diabeł straszny, jak go malują. Jaja nie podnoszą cholesterolu, a produkty mleczne (w szczególności fermentowane) przyczyniają się do poprawy odporności i wzmacniają kości. Są inne czynniki, które mogą zaburzyć metabolizm, m.in. nieprawidłowy stosunek wapnia do fosforu, nadmiar białka, niedobory witamin D i K, używki i leki. W każdym produkcie jest jakaś "czarna owca", trzeba umiejętnie rotować jadłospisem, żeby nic złego się nie działo.


podpisuję się pod każdym zdaniem

Jest niestety jeszcze mnóstwo podobnych mitów, bzdur wręcz nazywając rzeczy po imieniu, powielanych przez internautów a nawet znanych ludzi YT itp. które ludzie biorą sobie za bardzo do serca i wierzą w nich jak w boga zapominając o zdrowym rozsądku zamiast podejść do każdego tematu na "chłodno"
temat rzeka i można by polemizować latami przedstawiając swoje racje na forach i tak niczego to nie wniesie
Szkoda zachodu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tłuszcze a sytość

Następny temat

Produkty bogate w białko

WHEY premium