Na wstępnie od razu zaznaczę że nie jest to ani przepis zdrowy ani nadający się na forum sportowe Ale mamy święta i jestem pewna że większość w te dni wyluzuje ze ścisłą dietą na rzecz domowych pyszności .
Pomysł na tą efektowną choinkę jest banalny, łatwy w przygotowaniu i na pewno zrobi wrażenie na gościach , zdążycie ją upiec jeszcze przed wigilią bo całość zajmuje jakieś 25 min, razem z pieczeniem.
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 1/2 puszki masy makowej bądź mały słoiczek nutelli
Przygotowanie:
1.Dwa płaty ciasta ułożyć na sobie, odciąć 7/8 od dołu , z powstałego kwadratu wyciąć trójkąt w kształcie choinki.
2. Ściągnąć górne ciasto, rozsmarować równo masę makową lub nutellę , złożyć ponownie dwa płaty ciasta.
3. Nacinać boki trójkątu po lewej i prawej stronie na paski o grubości ok. 1 cm., każdy pasek pozwijać na kilka razy żeby powstał warkoczyk, postępować tak analogicznie z każdym paseczkiem.
4. Na górze nacinamy gwiazdkę , z pozostałego ciasta formujemy kwadracik i układamy "pieniek"
5. Pieczemy w temoobiegu przez 15 min.
6.Ozdabiamy orzechami,migdałami ,skórką pomarańczową , lukrem - czymkolwiek chcecie
WESOŁYCH ŚWIĄT !
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-12-24 11:18:22
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html