Składniki:
- 150 g mąki razowej (pszenna typ 2000)
- ok. 320 g mleka
- 1 jajko
- 250 g twarogu półtłustego
- oliwa z oliwek do smarowania patelni
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jabłko
Przygotowanie:
Z mąki, jajka, mleka robimy ciasto. Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni.
Twaróg mieszamy z jogurtem tak, aby powstała z tego dość jednolita masa. Dodajemy starte na tarce z grubymi oczkami jabłko. Do masy można dodać cynamon, jeśli lubimy.
Wykładamy masę twarogową na bliny i zawijamy jak kto lubi.
Wartości:
Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 naleśników.
1 naleśnik ma ok. 200 kcal, 13 g białka, 6 g tłuszczy, 24 g węglowodanów
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html