SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

pytanko o tortille

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3260

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68461
Po całkowitym ostygnięciu może być widoczna jakaś różnica w zależności od użytego tłuszczu, na ciepło, oczywiście, nie... Orkisz jest mniej kleisty od pszenicy, więc myślę, że to jajko będzie bardzo dobrym pomysłem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
zobaczymy, co mi z tego wyjdzie a jak się kompletnie nie uda to pokombinuje coś w formie naleśników bardziej


edit: aaa i jeszcze pytanko. czytałem, że czas smażenia tortilli na patelni to 20 sec z każdej strony jeśli chcemy uzyskać miękkie placki, które będziemy w stanie zwinąć w rulon, a nawet do 4 minut gdy chcemy na bardziej "sztywno" - to prawda?


Zmieniony przez - stojeden w dniu 2017-01-07 12:37:12

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68461
Nie robiłam nigdy tortilli, ale z tego, co czytałam - tak - czas ma duże znaczenie, bo to się wiąże z ilością odparowanej wody. Jeśli chcesz miękkie, smaż krótko i przykryj pokrywką natychmiast po zdjęciu z patelni, żeby nie wyschły już na talerzu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
ok dzięki za wskazówkę

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
jak chcesz przepis to łap
https://www.sfd.pl/Tortilla_razowa_:_-t1038901.html 

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
dzięki

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
jeszcze mam ogólne pytanie techniczne nie zwiazane z tortilla

czy jezeli robie sobie jakas tam mase (zmiksowane jedzenie) i dodam do niej bezposrednio oleju i wymieszam razem to czy jest potrzeba uzywania dodatkowej porcji oleju do smazenia tej masy, czy po prostu ten dodany do niej olej sprawi, ze to wszystko nie poprzywiera do patelni / nie spali sie?

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Ja i tak bym użył jakiegoś oleju na patelnie możesz nasączyć płatek bawełniany i rozsmarować, ja nie ufam powłoką anty przywieranym.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
chyba tak tez zrobie, bo znajac moje szczescie wszystko sie zjara

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tatar + awokado

Następny temat

placek do tortilli, przepis

WHEY premium