SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Uniwersalne posiłki w diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 967

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 37 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 25
Witam wszystkich.

Na początek - szukałem w kilku miejscach ale albo nie ma możliwości by to wykonać albo nie wiem jak to się nazywa.

Chciałbym znaleźć lub opracować zbiór uniwersalnych posiłków - chodzi o to, żeby nie spędzać w kuchni dwóch godzin robiąc 6-7 różnych potraw.

Według kalkulatora wyszło mi (87kg, 187cm, trening 3 razy w tygodniu, cel masa), że powinienem spożywać:
15% białka: 553 kcal = 139 g
55% węglowodanów: 2027 kcal = 507 g
30% tłuszczu: 1106 kcal = 123 g

Chciałbym znaleźć kilka potraw (dla braku monotonii) które same w sobie zachowują stosunek 15-55-30. Ewentualnie np. 5 porcji dziennie jednego dania plus jedna sałatka jako 6 porcja która uzupełnia witaminy i brakujące składniki.
Nie jest to takie proste ale myślę, że możliwe a ułatwiłoby zdecydowanie.
Mam już pomysł jak to wyliczać w excelu jednak odbiłem się od ściany przy pierwszym podejściu więc wolałbym skorzystać z gotowych rozwiązań :).

Będę wdzięczny za choćby nakierowanie czego szukać.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Nie widzę sensu. W jaki sposób potrawa sama w sobie ma zachować taki stosunek? Jaki jest tego sens, skoro każdy i tak dobiera do indywidualnie. Wpisz sobie w dziennik żywieniowy potreningu.pl i poustawiaj takie proporcje.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Dokładnie.

Kompilujesz posiłki wg swoich potrzeb w taki sposób aby pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dieta ma być spersonalizowana, smaczna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 37 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 25
Dziękuję za odpowiedzi :).
Zaznaczę jednak, że nie chciałem tu pytać o sens takiego postępowania czy smak - ja widzę w tym sens i nie robi mi smak.
Moje podejście do jedzenia jest takie, że mogę jeść cały tydzień jedna potrawę na śniadanie obiad i kolację. Ważne żeby zapchać kichę i dostarczyć czego trzeba...
Wolę to robić w ten sposób niż codziennie pichcić 2 godziny.

Prośba zatem o informację czy ktoś obmyślił taką dietę i jak się nazywa lub jeśli nie to nie ma co się rozwodzić i kończymy temat.







Zmieniony przez - janeks86 w dniu 2017-01-10 16:55:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Jedząc cały tydzień to samo i jeszcze dłużej narażasz się na kumulację poszczególnych związków, a także niedobory żywieniowe. Wszystko idzie ze sobą w parze.

Odnośnie drugiego pytania nie wiem o co dokładnie Ci chodzi, tak szczerze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 37 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 25
Widzisz tego nie wiedziałem, dziękuję za informację.
W takim razie raczej nikt takiej diety nie opracował... spróbuję sam i ewentualnie wrócę tu z prośbą o opinię... a nóż to będzie nobel w tej dziedzinie ;).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
na nobla bym raczej nie liczył

widziałem wiele, przeczytałem dużo, przeanalizowałem niejedno opracowanie na temat strategii żywieniowych, ale nigdy nie spotkałem się z "gotowcem". to po prostu nie istnieje.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 3 Wiek 34 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50
Ja owsianke oraz kolacje przygotowuje codziennie, a problem moich pozostalych 3 posilkow rozwiazalem tak: co sobote spedzam kilka godzin w kuchni, przygotowujac sobie rozne mieso typu wolowina/wieprz/kurczak np. w formie stekow, kotletow czy gulaszu, potem dziele na rowno zebym wiedzial, ile gram miecha mam w pojedynczej porcji, laduje to osobno do woreczkow i zamrazam. Czyli gotuje raz na tydzien, zamrazam lub ewentualnie laduje do sloikow i gotuje i potem trzymam w lodowce. I potem codziennie sobie odmrazam mieso na dany dzien - do tego raz dziennie gotuje sobie potrojna ilosc wegli (ryz/kasza/kuskus/makaron itd), dodaje surowe warzywo, owoc, i gotowe. Oszczednosc czasu i pieniedzy (kupujesz wielkie kawalki miesa, wychodzi taniej). Jak zawalisz pol soboty to praktycznie codziennie masz inna szame w 15 minut %)
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening z pulsometrem - różne pomiary

Następny temat

Cwiczonka

WHEY premium