Składniki:
- 2 łyżki ciepłego mleka
- łyżeczka drożdży w proszku
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki erytrytolu
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 jajo
- 100 g mąki pszennej razowej
- 75 g mąki ryżowej
- 75 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 20 g oleju kokosowego
*** gorąco polecam zrobienie bułeczek z samej mąki pszennej - wtedy na pewno dużo lepiej wyrosną.
Wykonanie:
1. W misce wymieszać mleko, drożdże, cukier, sól, wodę i jajko. Dodać mąki i rozpuszczony olej kokosowy i połączyć wszystkie składniki. 2. Następnie dobrze wyrobić ciasto, ręcznie lub za pomocą robota. Ja wyrabiałam ciasto ręcznie przez około 7minut.
3. Uformowane ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
4. Po tym czasie podzielić ciasto na pięć części, uformować kulki i położyć na przygotowanej wcześniej blaszce silikonowej lub na skropionym olejem papierze do pieczenia.
5. Przykryć lekko folią spożywczą (którą też warto natłuścić, żeby nie przykleiła się do bułek) i wstawić do ciepłego miejsca np. do piekarnika, na kolejną godzinę. Bułki powinny nieco wyrosnąć.
6. W miseczce rozbić jajo z łyżką wody.
7.Po godzinie zdjąć folię z bułek, posmarować wierzch jajkiem i posypać sezamem, makiem lub dowolną przyprawą.
8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i na samym dole piekarnika położyć brytfannę z wodą. Wstawić bułki i piec przez około 15 minut.
Wartości: ( 1 bułeczka )
Kcal: 242,0
B: 6,3 g
W: 37,5 g
T: 7,4 g
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html