Składniki:
- kaczka - około 2kg
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
1. kaczuchę nacieramy przyprawami
2. można schować ją na 2h do lodówki, ale nie jest to konieczne
3. wystawić kaczkę by się ogrzała do temeratury pokojowej
4 nagrzać piekarnik do 230 stopni
5. do nagrzanego piekarnika wstawić kaczkę w żaroodpornym naczyniu bez przykrywki i piec 30 minut
6. zmniejszyć temperaturę pieca do 180 stopni, przykryć garnek i piec kaczkę 2h
7. w połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę
8. pod koniec pieczenia, na 15-20 minut można do kaczki wsadzić pokrojone w ćwiartki jabłko - u mnie bez
Smacznego !
Wartości całości:
tyle co cała kaczka - znaczy tłuściutko i białkowo
ps. wytopiony tłuszcz z kaczki można zlać do słoika, przechowywać w lodówce i wykorzystywać do innych potraw
Zmieniony przez - joanna83d w dniu 2017-01-16 16:42:40
Zmieniony przez - joanna83d w dniu 2017-01-16 16:44:04