Składniki:
- 500 g mielonego z indyka
-170 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 10 pomidorów suszonych
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- tłuszcz do podsmażenia cebuli
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować i ostudzić. Wymieszać z mięsem.
2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić. Dodać do mięsa.
3. Dodać przyprawy, pietruszkę i pomidory. Wymieszać.
4. Dodać jajo. Wymieszać i uformować burgery.
5. Piec w temp. ok. 200 stopni ok. 30 min. lub smażyć z jednej strony 4 min. i z drugiej 3 min.
Wyszło 12 burgerów.
Wartości:
Jeden kotlet:
B: 11.2
W: 9.7
T: 6.2
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html