Składniki dna tarty:
- 4 białka jajek
- 2 łyżeczka masła lub oleju koksowego
- 2 łyżeczki ksylitolu lub innego zamiennika cukru
- 6-7 kropli stewi waniliowej
- 140 gram maki migdałowej
Składniki krem waniliowy:
- 4 żółtka jajek
- 3 – 4 dl mleka . ok. 1,5 szklanki
- 2 łyżki gumy ksantanowej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ksylitolu lub innego zamiennika cukru
- 8 kropli stewi
+ truskawki, ok. 300 gram
1) Ubij lekko białka, dodaj ksylitol, stewie, masło i mąkę, a zrobi się z tego dość zbite ciasto. Wyklej formę do tarty ( mniej więcej 27 cm średnicy ) i do pieca na 180 stopni na 10-15 minut.
2) Zagotuj mleko razem z ksylitolem, stewią i gumą ksantanową . Zdejmij z ognia i dodaj żółtka jaj, utrzep je w mleku. Zmniejsz ogień, mieszaj i uważaj żeby się nie zagotowało- ma tylko zgęstnieć
3) Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i wmieszaj je do kremu waniliowego. Wlej na wierzch tarty i z powrotem do pieca na 180 stopni na 17-20 min.
Smacznego:)
Cale ciasto waży mniej więcej 800 gram
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html