Wiem, że temat "szybkiego metabolizmu", "sylwetki ektomorfika" był poruszany setki razy - ale zawsze jest mowa o tym, co należy jeść etc. Gdy wpiszemy w googlu "szybki metabolizm" to samo - "ludzie z 'szybkim metabolizmem' 'trawią/metabolizują szybciej'" - no i że szczupli są.
Z drugiej strony większość(?) porad na temat zdobywania/gubienia masy mówi, że sprawa jest prosta - by schudnąć, trzeba dostarczać mniej kalorii niż wynosi zapotrzebowanie, by zdobyć masę mięśniową - należy mieć nadwyżkę kaloryczną (plus inne rzeczy, np. odpowiednia ilość białka etc, ale ja nie o tym).
Próbuję zrozumieć podstawy metabolizmu u człowieka, jednak nie uważałem na biologi :( Jestem np. po lekturze tego: http://www.drmichalak.pl/biochemia_regulacja_cukrow_i_tluszczow.htm i paru innych artykułów - w tym parę na wiki (lipogeneza, glugokoneza, glikoza - te terminy "poznałem" w ciągu ostatnich 24h mojej edukacji i nie wiem czy nie błądzę, w momencie, gdy chcę zrozumieć tylko parę rzeczy. "Poznałem" w cudzysłowiu, bo niewiele z tego rozumiem ).
Czy naprawdę istnieją ludzie, którzy mogą jeść 2x więcej kalorii niż przeciętna dla ich wieku, wzrostu, aktywności fizycznej i jednocześnie nie tyją? Czy tylko tak gadają, że "jem taaaak strasznie dużo i nie rosnę"? A jeśli tak, to jakie jest wyjaśnienie tego mechanizmu?
Jakiś link, cokolwiek... bo chyba nie umiem używać google :)