SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Frytki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 5053

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3778 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68501
Na forum na pewno, modne jest zalewanie wszystkiego roślinnym tłuszczem i suche, chude mięso a serów, masła, tłustszego mięsa ludzie często się boją ... Tyle że to raczej nie polepsza proporcji o3 i o6, bo najpowszechniejsze w olejach są o6, czyli zastąpienie nimi tłuszczy nasyconych dodatkowo pogarsza te proporcje.

Ja też jestem dość sceptyczna do oleju rzepakowego, choćby dlatego, że kupowałam kilka, różnych firm (polskich i zagranicznych) tłoczonych na zimno i nierafinowanych i bardzo różniły się między sobą... Kolorem, smakiem, stopniem płynności - mam wrażenie, że niektóre były jakby gęściejsze. Kolor od słomkowego do ciemno żółtego... Smak mocny, charakterystyczny lub całkiem łagodny... Na pewno nie były wszystkie jednakowo dobre, ale trudno stwierdzić, który najlepszy. Teraz kupuję olej bio w nadziei, że faktycznie nie ma tam tylu pestycydów i dodatkowo jest dobry w smaku.

Przydałyby się jakieś konsumenckie badania porównawcze, aby można było kupić cokolwiek, będąc naprawdę pewnym jakości różnych wyrobów ... Ale cóż - ja akurat go lubię, więc kupuję mimo to.

Gwoli sprawiedliwości, trzeba jednak dodać, że takie same wątpliwości można mieć kupując jakikolwiek inny tłuszcz - olej lniany, oliwę, kokosowy, smalec, masło itd. Jedno to napisy na etykietach, a drugie - z jakich surowców i w jaki sposób (przyjazny wartościom odżywczym bądź nie) został on wyprodukowany... Ile jest reklamy i marketingu na tej etykiecie, a ile prawdy.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-12 16:06:40
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
osobiście uważam, że nie byłoby problemu jeść z oleju tylko jedynym problemem jest ile wliczyć tłuszczu w te nasze frytki? Jeżeli trzymamy się sztywno naszego makro to pojawia się duży problem z policzeniem tego. Druga sprawa to żeby zjeść odpowiednią ilość frytek żeby się najeść i jednocześnie spełnić np WW w posiłku to po 500-600g montujemy samych ziemniaków i jak koledzy pisali że taka ilość wciągnie (różne były dane) ale dajmy ok 100g tłuszczu to na jeden posiłek to jest ogrom, plus węgle które są proste to już nie jest do końca zdrowy posiłek WW+tłuszcz w ilości która na cały dzień prawie powinna być rozłożona, a gdzie reszta jedzenia? :) Takie moje zdanie, ja jak robię to w piekarniku bo po co ładować zbędnie tłuszcz jak można w inne dania te kcal wkomponować :) często nie bawię się we frytki tylko kroję w talarki, próbowałem już wersji z ziemniaków blanszowanych próbowałem też wersji od razu di piekarnika ale nie jest to to co chciałbym osiągnąć, gdyby ktoś miał fajną wersję to chętnie wypróbuję :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Śniadania oraz urozmaicenie ryżu

Następny temat

Ciacho czekoladowe z mascarpone by cod123

WHEY premium