- 100g kaszy jaglanej
- 100g herbatników
- 30g odżywki białkowej
- 10g kakao
- 10g olej kokosowy(chociaż raczej trzeba więcej- u mnie słabo się związały te herbatniki)
- słodzik
- dowolne dodatki, takie jak: orzechy, bakalie itp.
1. Blendujemy nasze herbatniki z kakao(można od razu kupić kakaowe lub nie używać kakao :D).
2. Do herbatników dodajemy roztopiony olej kokosowy/masło i mieszamy.
3. Wykładamy nasze zblednowane herbatniki do małej tortownicy na spód- staramy się rozprowadzić mniej więcej równo. Odstawiamy do lodówki.
4. Opłukujemy kaszę pod bieżącą wodą i wrzucamy do około 0,5l gotującej się wody ze słodzikiem na około 20 min.(aby kasza wchłonęła wodę). Po czym zostawiamy ją na jakieś 10 min. pod przykryciem.
5. Do kaszy dodajemy odżywkę(ewentualnie z aromatem- u mnie był whey o smaku masła orzechowego+ aromat arachidowy i odrobinka soli) i mieszamy/ blendujemy. Można dolać ewentualnie trochę wody/mleka, aby odżywka się dobrze rozpuściła. Również odstawiamy na jakiś czas pod przykryciem. Tutaj możemy wmieszać też nasze dodatki.
6. Wyjmujemy nasz spód z lodówki i wylewamy na niego "masę" z kaszy.
7. Dekorujemy i odstawiamy do ostygnięcia, a potem wkładamy do lodówki na kilka godzin(im dłużej, tym lepiej).
Smacznego :)
Wartości odżywcze w 100g:
~153 kcal
~6g B
~20g WW
~5g T
W całości:
- 1070 kcal
- 43g B
- 145g WW
- 35g T
Zmieniony przez - Begjee w dniu 2017-02-10 20:00:52