SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czekolada gorzka 90% vs kakao w proszku

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5858

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68532
Chyba kiepsko czytasz, bo nie dość, że Ci odpowiedzieliśmy, to dostałeś linki do artykułów na ten temat. Wysoka temperatura absolutnie nie niszczy wszystkich wartości odżywczych w czekoladzie, podobnie jak w gotowanym mięsie, herbacie parzonej wrzątkiem, ziołach zaparzanych gorącą wodą itp. Można jeść jedno i drugie: odtłuszczone kakao, jak i gorzką czekoladę. Możesz kupować to co wolisz lub raz czekoladę, raz kakao... Są dużo ważniejsze rzeczy w codziennej diecie, niż takie rozkminki.

Najważniejszą zaletą kakao, jak i czekolady są polifenole - ich zawartość jest ogromna i w jednym i drugim. Wystarczy kilka kostek czekolady na dzień, by dostarczyć odpowiednią dawkę. Polifenole nie mają nic wspólnego z tłuszczem - w odtłuszczonym kakao też są.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-15 21:21:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 27 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 280
Głównie pytalem o (obniżoną zawartość tłuszczu 10-12%) co dało mi podstawę myśleć, że jest to kakao, które posiada obniżone wartości odżywcze, dlatego też szukam różnicy między tym normlanym a nienormalnym kakao.

Nie znalazłem informacji o rożnicy w takich produkach, więc i tabelki, która zawierałaby jakieś konkretniejsze informacje na temat składników i %, a w sumie takie informacje przemawiaja do mnie najbardziej.

Problem jest taki, że akurat kakao stało się temat moich rozkminek ;f
Doceniam rady, ale forma treści jest zbyt względna, dla jednego 1g to dużo dla drugiego to mało.


Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-15 21:37:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68532
Dopisałam Ci powyżej, co jest bardzo cenne w kakao, jak i czekoladzie - polifenole. Obniżona zawartość tłuszczu w kakao nie odbiera ich mocy, to są związki niezależne od tłuszczu. Tu sobie jeszcze poczytaj na ich temat, ciekawy artykuł :) : https://www.sfd.pl/Czekolada__Turbodoładowanie_w_procesie_utraty_wagi-t1072246.html 
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odżywianie młodego człowieka

Następny temat

Dieta redukcyjna dla kobiety do oceny

WHEY premium