Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1127
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68532
Chyba kiepsko czytasz, bo nie dość, że Ci odpowiedzieliśmy, to dostałeś linki do artykułów na ten temat. Wysoka temperatura absolutnie nie niszczy wszystkich wartości odżywczych w czekoladzie, podobnie jak w gotowanym mięsie, herbacie parzonej wrzątkiem, ziołach zaparzanych gorącą wodą itp. Można jeść jedno i drugie: odtłuszczone kakao, jak i gorzką czekoladę. Możesz kupować to co wolisz lub raz czekoladę, raz kakao... Są dużo ważniejsze rzeczy w codziennej diecie, niż takie rozkminki.
Najważniejszą zaletą kakao, jak i czekolady są polifenole - ich zawartość jest ogromna i w jednym i drugim. Wystarczy kilka kostek czekolady na dzień, by dostarczyć odpowiednią dawkę. Polifenole nie mają nic wspólnego z tłuszczem - w odtłuszczonym kakao też są.
Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
280
Głównie pytalem o (obniżoną zawartość tłuszczu 10-12%) co dało mi podstawę myśleć, że jest to kakao, które posiada obniżone wartości odżywcze, dlatego też szukam różnicy między tym normlanym a nienormalnym kakao.
Nie znalazłem informacji o rożnicy w takich produkach, więc i tabelki, która zawierałaby jakieś konkretniejsze informacje na temat składników i %, a w sumie takie informacje przemawiaja do mnie najbardziej.
Problem jest taki, że akurat kakao stało się temat moich rozkminek ;f
Doceniam rady, ale forma treści jest zbyt względna, dla jednego 1g to dużo dla drugiego to mało.
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-15 21:37:46