SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mąka pszenna razowa

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4770

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Nie rozumiem Cie za bardzo, razowa mąka to 2000, niższy typ ma graham 1850. ja tam wcinam pieczywo razowe.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Chodzi mi o to, jaki typ ma mąka pszenna razowa. Sama razowa mąka ma typ 2000, a jaki typ w takim razie będzie miała mąka pszenna razowa? Skoro sama razowa mąka ma typ 2000, to chyba mąka pszenna razowa nie będzie miała też takiego typu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 173
To można tą pszenną razową czy nie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Już nie wiem jak to wytłumaczyć.

opis ze strony stoisław
Jak powstaje mąka

Drukuj
Email

Mąka jest efektem zmielenia ziarna i stanowi surowiec do dalszego przerobu. Nie jest spożywana w czystej postaci tak jak kasze czy płatki. Przed przystąpieniem do przemiału ziarno jest odpowiednio nawilżane tak, aby łatwo można była zdjąć twardą okrywę. W wyniku nawilżania okrywa staję się „luźna” i można ją zdjąć w postaci otręby. Pozostała część ziarniaka podlega zmiażdżeniu i roztarciu. Warstwa aleuronowa zawierająca minerały jest ciemna i gruba, natomiast bielmo jest bardzo jasne i daje się zmielić bardzo drobno.
Efektem przemiału może być mąka razowa lub różne inne mąki gatunkowe. Nazwa mąka razowa pochodzi od sposobu dokonania przemiału, to znaczy ziarno pozbawione otręby miele się tylko raz, efektem czego jest ciemna, gruba mąka zawierająca wszystkie składniki ziarna. Taka mąka świetnie nadaje się na chleb, rzadziej na pierogi czy ciasta. Mąka razowa, wbrew powszechnemu mniemaniu, może być zarówno żytnia jak i pszenna. Mąka pszenna razowa nazywa się graham i jest używana do wypieku pieczywa pszennego właśnie typu graham. Przy przemiale razowym z 1 tony pszenicy uzyskujemy 250 kg otrąb przeznaczanych na paszę dla zwierząt i 750 kg mąki razowej. Innym rodzajem przemiału jest tak zwany „trójprzemiał”, który polega na tym, że mlewo (efekt pierwszego przemiału) poddajemy jeszcze dwukrotnie procesowi przemiału odsiewając poszczególne typy mąki (frakcje). W wyniku „trójprzemiału” uzyskujemy kilka typów mąk o różnym przeznaczeniu. Z 1 tony pszenicy (1000 kg) można uzyskać różne gatunki mąki. Przez 50 lat istniał w Polsce monopol państwowy w dziedzinie produkcji mąki. Istniała polska norma według której powstały konkretne typy mąki do których przystosowane są wszystkie polskie przepisy na produkty mączne. Nie są to takie same typy mąki jakie występują w innych krajach.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Dzięki
Już kończąc ten temat, mąka pszenna razowa jest dobrą mąką i można z niej jeść domowy chlebek?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Tak jest, bo chociaż wiesz z czego jest w 100% zrobiony bo w sklepie może nazywac się razowy a mieć różne niepotrzebne dodatki lub zabarwiany karmelem by kolor uzuskał

https://www.sfd.pl/PIZZA_LIGHT_NA_CIEŚCIE_RAZOWYM_Z_MOZZARELLĄ-t821967.html
https://www.sfd.pl/Chleb_żytni_razowy_na_zakwasie_by_Malinowa.-t1046279.html
https://www.sfd.pl/chleb_żytni_razowy_na_zakwasie-t670922.html
https://www.sfd.pl/Chleb_razowy_wieloziarnisty-t597418.html


Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-02-16 22:11:54

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 173
A np. Gofry z maki pszennej mleka jajek i oleju kokosowego? Mozna jesc zwykla make pszenna bo sie pogubilem juz choinka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Zależy jakie typy te najniższe to jedynie jako dodatek do innych miksów, te powyżej 1500 jak najbardziej mozna robić pizze, omlety, gofry.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie do panów

Następny temat

Trening ile ćwiczeń. Na każdom grupe. Mięśni

WHEY premium