Składniki:
Spód:
-50g orzechów nerkowca
-30g daktyli
-można dodać też pestki dyni lub słonecznika ale w przedstawionej wersji brak
-w wersji z dodanym karobem też było fajne
Pianka:
-4 białka jaj
-żelatyna 15g
-erytrytol wg uznania (u mnie ok. 30g)
-sok z połówki cytryny lub pomarańczy
-można dodać wanilię
Polewa:
-Olej kokosowy 30g
-Karob 20g
1. Orzechy nerkowca i daktyle zalewamy wodą, odstawiamy na parę godzin (ja odstawiłem na noc). Odsączamy i blendujemy. Można na gładką maślaną masę ale ja polecam zostawić coś do ugryzienia. Wykładamy do pojemnika.
2. Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i chwilę zostawiamy żeby sobie działało. Dodajemy słodzik i troszkę wody i podgrzewamy ciągle mieszając aż nam się rozpuści całkowicie i powstanie pewnego rodzaju piana. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka jaj ubijamy na sztywno (jajka przed rozbiciem sparzyć). Do żelatyny wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy. Do piany z białek dodajemy naszą „pianę” żelatynową i delikatnie mieszamy łyżką, żeby nie popsuć struktury piany. Przekładamy do pojemnika z wyłożonym spodem. Zostawiamy do zastygnięcia.
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z karobem na gładką masę. Gdy pianka już jest sztywna a polewa przestygnięta polewamy naszą piankę. Zamykamy lub przekrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce żeby sobą przeszło.
Makro:
Białko/Węglowodany/Tłuszcz/kcal: B-38,2g / W-50,9g / T-52,4g / k-828,1
Wersja bez spodu:
Białko/Węglowodany/Tłuszcz/kcal: B-28,7g / W-16,7g / T-30,3g / k-454,2
Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2017-02-15 09:09:16
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html