SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ptasie mleczko

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2082

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Szukam i szukam co by tutaj przypominało ptasie mleczko i powstało takie coś. Było kilka wersji i prób ale w końcu wyszło bardzo fajnie. Polecam zostawić w chłodnym miejscu lub lodówce (koniecznie zamknięte/przykryte) żeby nie przeszło innymi zapachami. Wiem że surowe białka przyswajanie gorsze, salmonella bla bla, zostało po prostu wybrane mniejsze zło :) Po zjedzeniu, u mnie w pracy i w domu wszyscy zdrowi i szczęśliwi :D Nie wygląda ostatecznie szałowo, ale to przez to że nie miałem wolnego żadnego innego pojemnika w którym bym to sprawnie zmieścił, ale liczy się smak :P Można śmiało pominąć spód ucinając kcal :)

Składniki:
Spód:
-50g orzechów nerkowca
-30g daktyli
-można dodać też pestki dyni lub słonecznika ale w przedstawionej wersji brak
-w wersji z dodanym karobem też było fajne
Pianka:
-4 białka jaj
-żelatyna 15g
-erytrytol wg uznania (u mnie ok. 30g)
-sok z połówki cytryny lub pomarańczy
-można dodać wanilię
Polewa:
-Olej kokosowy 30g
-Karob 20g
1. Orzechy nerkowca i daktyle zalewamy wodą, odstawiamy na parę godzin (ja odstawiłem na noc). Odsączamy i blendujemy. Można na gładką maślaną masę ale ja polecam zostawić coś do ugryzienia. Wykładamy do pojemnika.
2. Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i chwilę zostawiamy żeby sobie działało. Dodajemy słodzik i troszkę wody i podgrzewamy ciągle mieszając aż nam się rozpuści całkowicie i powstanie pewnego rodzaju piana. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka jaj ubijamy na sztywno (jajka przed rozbiciem sparzyć). Do żelatyny wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy. Do piany z białek dodajemy naszą „pianę” żelatynową i delikatnie mieszamy łyżką, żeby nie popsuć struktury piany. Przekładamy do pojemnika z wyłożonym spodem. Zostawiamy do zastygnięcia.
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z karobem na gładką masę. Gdy pianka już jest sztywna a polewa przestygnięta polewamy naszą piankę. Zamykamy lub przekrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce żeby sobą przeszło.

Makro:
Białko/Węglowodany/Tłuszcz/kcal: B-38,2g / W-50,9g / T-52,4g / k-828,1
Wersja bez spodu:
Białko/Węglowodany/Tłuszcz/kcal: B-28,7g / W-16,7g / T-30,3g / k-454,2









Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2017-02-15 09:09:16
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Fajna alternatywa dla wysokokalorycznych deserów

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94689 Napisanych postów 364660 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669726
dokładnie , będzie trzeba stestować

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4539 Napisanych postów 35810 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263195
fajne

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wino dla zdrowotności?

Następny temat

Avocado zamiast masla

WHEY premium