Składniki :
-500 g batatów
-puszka fasoli
-puszka krojonych pomidorów
-duża papryka
-duża cebula
-przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka suszonych liści kolendry, łyżka kuminu, łyżeczka papryki wędzonej , spora szczypta chilli, sól
-tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Bataty kroimy w dużą kostkę, skrapiamy olejem pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed ok 20-30min. W międzyczasie kroimy cebulę i paprykę, również w miarę duże kawałki. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy paprykę i podsmażamy razem, dodając na koniec przyprawy. Przerzucamy warzywa do większego garnka, dorzucamy pomidory oraz odsączoną fasolę. Dusimy pod przykryciem ok. 15-20 min. Po tym czasie dodajemy upieczony bataty i wszystko mieszkamy.
Świetne jako dodatek, ale bardzo dobrze sprawdzi się również jako samodzielne danie
U mnie jak widać w towarzystwie klopsików z szynki wieprzowej i kaszy pęczak.
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html