Tak jak wspomniałem w ostatnim temacie pracuję nad pewną dietą która poniekąd będzie przypominała "CKD" więc oparta na tłuszczach i popularnej w dzisiejszych czasach ketozie. Bardzo dużo można znaleźć treści na temat stosunku omegi -3 i omegi 6 jednak nie mogę od dłuższego czasu wywnioskować jaki "powinien" byś stosunek omegi -9 do kwasów wielonienasyconych (3 i 6) oraz ogólny stosunek kwasów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych. Oczywiście nie mam zamiaru popadać w skrajność i siedzieć codziennie nad jadłospisem licząc gram do grama jednak chciałbym w miarę stabilnie utrzymać odpowiedni stosunek wszystkich zależności :)
Według mojego odczucia z dotychczas nabytych informacji wygląda to tak :
~30%nasycone / ~30%jednonienasycone / ~ 30 % wielonienasycone
omega -3 : omega -6 = 1:2 - 1:5 (Generalnie jakoś mniej niż 1:10)
omega -9 : omega -3/6 = 1:1 lub 1:2
Żeby nie tworzyć osobnego tematu zapytam od razu o olej rzepakowy - Według wartość odżywczych olej rzepakowy jest świetny ponieważ jest źródłem każdej omegi co prawda omegi 3 ma nie wiele a omegi 6 średnio jednak dalej są to wartości powyżej 10 g na 100 g. Mimo wszystko zauważyłem trochę kontrowersji a mianowicie nie którzy twierdzą, że posiada on wiele tłuszczy trans a inni temu zaprzeczają. Wiem, że aby czerpać z niego korzyści nie powinno się podawać obróbce termicznej.
Pozdrawiam :)