SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odchudzanie - Redukcja a dania przyrządzane samodzielnie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 631

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

21

Płeć

Mężczyzna

Cel

Zrzucenie nadwagi

Waga

85

Wzrost

173

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 15
Witam.

Na wstępie chciałbym się bardzo serdecznie przywitać z wszystkimi użytkownikami tego forum.

Po przywitaniu się może przejdę do konkretów. :) Jak widać po spojrzeniu w tabelkę z moimi danymi mam problem z nadwagą. Od dzieciństwa byłem osobą z brzuszkiem, ale pod koniec podstawówki wziąłem się za siebie i przez gimnazjum i pierwsze 3 klasy technikum byłem chudy. Wszystko zaczęło się zmieniać w 4 klasie technikum ( Częstsze odwiedzanie lokalów z kebabem oraz picie piwa z kolegami. ). Pomimo nabrania lekkiego brzucha w 4 klasie kończąc technikum byłem jeszcze „w miarę” chudy, lecz wszystko zmieniło się odkąd zamieszkałem w akademiku. Spodnie, które nosiłem w październiku na 1 roku mają 82cm w pasie, a te które noszę aktualnie ( 4 semestr ) mają 96cm.

W związku z tym, że mam już dość swojego aktualnego wyglądu oraz tego, że rozpoczął się wf na moim kierunku zapisałem się na siłownię w ramach zajęć wf 1 raz w tygodniu oraz kupiłem karnet beactive. Na zaliczenie wf trzeba wziąć na klatę swój ciężar, a ja biorę ledwo 40 kg.

Przechodząc do meritum sprawy. Mam kilka pytań do ludzi bardziej doświadczonych w temacie redukcji:

1. Według wzoru na NEAT moje zapotrzebowanie dzienne to 2570.7 kcal - ile na początek odjąć, by było w sam raz ? ( Myślałem jakieś 300-500 kcal)
2. Czy mogę urozmaicić sobie dietę poprzez przyrządzanie sobie obiadów tj. domowa tortilla, warzywa na patelnię z ryżem i piersią z kurczaka, jakaś domowa chińszczyzna zrobiona z dietetycznych składników ?
3. Czy warto zastąpić zwykły olej np. olejem kokosowym
4. Czy tak kurczowo muszę się trzymać stosunku węgli, białka i cukrów ?
5. Jeśli odpowiedź na poprzednie pytanie brzmi tak, to jaki stosunek polecacie ?

Dziękuję wszystkim za przeczytanie tematu i mam nadzieję, że ktoś pomoże mi z moimi zagwostkami.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
1 ok 200-300 starczy na początek
2 jak z dobrych składników posiłki są to ok
3 zalezy jakiego używasz i ile Ci go idzie w diecie
4 jakieś małe odchyłki miogą byc
5 daj standardowo zbilansowany ok 20% białka 30% reszta węgli

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Węglowodany po treningu?

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny, 118kg

WHEY premium