Składniki:
1x Źółtko
4x Białko kurze
1x Twaróg chudy
1x Szczypiorek
~~Przyprawy
1x Pomidor
1x Ogórek
5x Rzodkiewka
100g Mięso mielone z indyka lub pierś (wedle uznania)
3 łyżeczki x Otręby orkiszowe
1 łyżeczka x Proszek do pieczenia
Pieczarka (1-3szt.)
Śmietana 18% (łyżeczka)
1 łyżeczka x słonecznik i siemię lniane.
Kroimy ogórki zielone, ogórki kiszone, pomidory, szczypiorek, rzodkiewkę ... ogólnie warzywka :D
Ubijamy cztery białka na sztywną pianę, jedno żółtko zostawiamy w oddzielnym naczyniu.
Do żółtka dodajemy śmietanę 18% ok.20ml (łyżeczka i mieszamy)
Do białek dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia,trzy łyżeczki otrąb,żółtka ze śmietaną delikatnie (od wierzchu!!!) miksujemy (spodu póki co nie można miksować!!!) dopiero w końcowej fazie mieszamy białko z mieszanką żółtka/przyprawy (najlepiej łyżeczką ew. 2 sekundy mikserem na wolnych obrotach)
Natłuszczamy leciutko patelnię(ja smażę bez tłuszczu) i wlewamy masę.
Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut (smażymy z jednej strony!, nie obracamy)
Placek ładnie się smaży, a my zabieramy się za robienie dipu :D
Do naczynia wrzucamy 200g twarogu ww.warzywa i przyprawy wedle uznania (ja nie dodaję)
miksujemy na wolnych obrotach dwie minuty.
Voila wrzucamy dip do salaterki.
Po pół h zdjemujemy delikatnie placek na talerz i po odparowaniu smarujemy placek twarogiem.
Wcześniej ugotowane mięso kroimy w plasterki i dodajemy na wierzch posmarowanego dipu.
ZAWIJAMY
SMACZNEGO :)
KCAL: (moja porcja jak na zdjęciach)
KCAL: 512
W:31
B:~50/65
T:13
PEŁNA GALERIA TUTAJ ----> https://drive.google.com/open?id=0B69hTUbNIZfRaTZqVVhweDY4T2M
Zmieniony przez - Dymoslaw w dniu 2017-03-14 20:15:36