Szacuny
0
Napisanych postów
65
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
858
Witam :D
Jestem na redukcji i mam w planach jutro zrobić sobie omlet na śniadanie.
W przepisie jaki znalazłam jest 2 jajka, łyżka mąki pełnoziarnistej, łyżeczka otrąb/płatków owsianych, ew sól, pieprz. Nie mam mąki pełnoziarnistej wiec mogę ją zastąpić pszenna czy nie radzicie? Mogę dać na wierzch trochę dżemu niskoslodzonego, i smażyć na odrobince oleju rzepakowego? Można jeść tą mąkę pszenną?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6266
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Omlet jest bardzo uniwersalnym posiłkiem. W zasadzie nie ma znaczenia czy jemy omlety, gdy naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, czy budowa masy mięśniowej. Nie od tego zależne jest to, czy dane produkty warto lub nie warto jeść. To, czy budujemy masę lub redukujemy, uzależnione jest od ilości kalorii w naszej diecie, czyli pisząc prosto od wielkości nawet nie tego jednego posiłku, nie jednego dnia, a w skali tygodnia lub dłuższej.
To czy warto jeść omlet, uzależnione jest od jego składników, a nie od nazwy posiłku. Niestety w swoim przepisie wymieniłeś słabe i mocno przetworzone składniki, więc posiłek nie będzie zbyt dobrym pod względem jakości. Warto zwrócić uwagę na:
- mąkę pszenną,
- dżem,
- olej rzepakowy.
Skoro nie masz składników, to nie rób posiłku. Zjedz coś innego, a omlet zrobisz innym razem. Zawsze jednak można coś wymyślić. Mąkę pszenną zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi. Wykorzystać do tego można blender lub młynek do kawy. Olej rzepakowy do smażenia można wymienić na olej kokosowy. Dobrej jakości zakupisz tutaj: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Nierafinowany-opis35242.html. Z kolei zamiast w zasadzie samego cukru z dżemu daj świeże owoce posypane ksylitolem: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Ksylitol-opis37510.html.
Więcej ciekawych przepisów możesz znaleźć w działach:
Szacuny
0
Napisanych postów
65
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
858
Mąki aktualnie nie mam w domu pełnoziarnistej :/ Można czymś ją zastąpić? Oprócz odzywki białkowej.
A jedna łyżka tej mąki pszennej tak bardzo zaszkodzi tej redukcji?
Szacuny
3185
Napisanych postów
15808
Wiek
36 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
146709
No nie zaszkodzi...skoro wliczysz w bilans. Świat się nie zawali, po prostu nie używaj na przyszłość. Poza tym z jednej łyżeczki, to ten omlet kiepski wyjdzie. Zblenduj płatki owsiane / jaglane i już masz lepszą sprawę
Szacuny
1
Napisanych postów
34
Wiek
29 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
252
lepsza zadna, niz pszenna.
u mnie omlet zawsze jest bezmaczny i mega pyszny: 30 gram platkow owsianych (juz wczesniej rozmoczonych), 2 jajka klasa xl, szczypta soli, cynamon, gdy najdzie mnie ochota na slodkie dodaje jeszcze lyzeczke kakao. dodasz troche ksylitolu i nie bedzie po co klasc dzemu - chyba ze domowej roboty, bez chemii i dodatku cukru :)
Szacuny
17707
Napisanych postów
132168
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460711
Zrób omleta bez maki, mąka do niczego potrzebna nie jest, same jaja mozesz jakieś owoce wkroić, czy dać na wierzch zbledowanego banana by nie jeść suchego.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
3185
Napisanych postów
15808
Wiek
36 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
146709
mosku
lepsza zadna, niz pszenna.
u mnie omlet zawsze jest bezmaczny i mega pyszny: 30 gram platkow owsianych (juz wczesniej rozmoczonych), 2 jajka klasa xl, szczypta soli, cynamon, gdy najdzie mnie ochota na slodkie dodaje jeszcze lyzeczke kakao. dodasz troche ksylitolu i nie bedzie po co klasc dzemu - chyba ze domowej roboty, bez chemii i dodatku cukru :)
co ty na to? :)
Jak raz użyjesz pszennej, bo innej nie masz, to uwierz, że świat się nie zawali. O ile nie masz problemów z tolerancją glutenu...
Szacuny
29912
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
blue_hope
Jak raz użyjesz pszennej, bo innej nie masz, to uwierz, że świat się nie zawali. O ile nie masz problemów z tolerancją glutenu...
jak czasami człowiek się przyjrzy tym badaniom modom itp na gluten, mąka pszenna to zło, to dochodzi do wniosku, że nasi rodzice siebie i nas truli serwując nam ciasta drożdżowe, naleśniki, pierogi i inne smakołyki :) wszystko jest dobre z umiarem :) nawet można przytoczyć powiedzenie, że "alkohol pity z umiarem nie szkodzi, nawet w dużych ilościach" :P