składniki
na ciasto
puszka fasoli
4 jajka
20-30g kakao
30g odżywki (u mnie waniliowa)
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
300g dojrzałych bananów (waga części jadalnych)
środek do ciasta
150g bananów
500-600g twaróg/ ser twarogowy - u mnie taki z wiaderka
40 g żelatyna
50-60g gorzkiej czekolady
dowolne słodzidło (ksylitol, słodzik) - ilość wg uznania
wykonanie
fasolę, żółtka, kakao, odżywkę, proszek do pieczenia wrzucamy do miski
dokładnie miksujemy
białka ubijamy na pianę
dodajmy białka do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy
masę przelewamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia
wstawiamy do nagrzanego pieca
pieczemy 50 min 170st
Wyciągamy, lekko studzimy
wycinamy środek
ciasto wycięte ze środka przekładamy do miski
Środek ciasta wykładamy pokrojonymi wzdłuż kawałkami banana
Krem
żelatynę rozpuszczamy w szklance wrzątku i czekamy aż ostygnie
do miski wrzucamy twaróg, rozpuszczony słodzik/ksylitol i dokładnie miksujemy
dodajemy żelatynę do twarogu, miksujemy
czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do masy, mieszamy
Krem nakładamy na ciasto, formując kopiec
Obkładamy krem porwanymi kawałkami ciasta
całość
2125kcal 222gB 46GT 185gW
kawałek 1/12 18gB 4gT 15,5gW 177kcal