SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Najważniejsze witaminy i minerały.

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1458

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć. Możecie mi podać, na które witaminy i minerały nastoletni sportowiec powinien przede wszystkim zwrócić uwagę?
Wiem wszystkich trzeba dostarczać, warzywa itd..., na multiwitaminach tyle tego jest że nie znałem niektórych nawet ... ale gdybyście mogli mi powiedzieć na które szczególnie zwracać uwagę będę wdzięczny.

Narazie na pewno wit. C, cynk, magnez bo ćwiczę siłowo a mam takie średnie stawy.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
pamiętaj o witaminie D, K, wapniu, również A, witaminy z grupy B oraz wit. E :) praktycznie wszystkie witaminy i minerały są Ci potrzebne, raz ze względu na to co określiłeś "nastoletni" czyli organizm jest w trakcie wzrostu/rozwoju, a dwa, że obciążasz go dodatkowo treningami :)
artykuły, które moga się przydać:
http://potreningu.pl/articles/2645/najlepsze-zrodla-tluszczu-dla-nastolatkow
http://potreningu.pl/articles/272/czy-dodatkowe-witaminy-sa-w-ogole-potrzebne- 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12083 Napisanych postów 160544 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234840
przede wszystkim d3, k2, reszte staraj sie w miare mozliwosci czerpac z warzyw, ktory lada chwila beda ppjawiac sie juz nieco bardziej wartosciowe

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
teraz to j/w d i k w okrsach jesienno ziomowych możesz się wspierać multivitaminami https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_VitaminALL_SPORT-opis34822.html 

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Najważniejsze są oczywiście 4 podstawowe elektrolity, których jest najwięcej w organizmie czyli wapń, magnez, fosfor i potas. Te rzeczy spokojnie dostarczysz z pożywienia, żadne suple nie są potrzebne przy odpowiedniej diecie... Źródłem wapnia są żółte sery - w 100g (3-4 plasterki) masz nawet 70% RDI wapnia, mowa o takich serach jak Gouda, Edamski, Tylżycki, Parmezan... Możesz też po prostu odkładać skorupki po jajkach, potem je wygotować, wysuszyć chwilę w piekarniku i zmielić na pył. Skorupki to bardzo dobre źródło węglanu wapnia - aż 95% skorupki składa się właśnie z tego związku wapnia. Dalej, magnez. Najwięcej magnezu jest w roślinach strączkowych, ale też kaszy gryczanej - ok 60% RDI w 100g, pestkach dyni, siemieniu lnianym, mniej w kaszach i ryżu brązowym, a także trochę w pestkach i ziarnach. Ogólnie bazuj na diecie bogatej w nieprzetworzone kasze, ryż, ziarna i pestki, a magnezu nie braknie. Świetnym źródłem jest też białko konopne lub ziarna konopne (50-70% RDI w 20g).
Fosfor - sery, strączkowe, ryby, przetwory mleczne, mięso... Fosfor jest dość powszechnym pierwiastkiem. Potas to również strączkowe (w ogóle strączkowe są bardzo odżywcze), ziemniaki, ryby, marchew, dynia... Witaminy C jest dużo w świeżych warzywach i owocach. Witaminy A w marchewce. Witamina E w ziarnach konopnych, ziarnach słonecznika, oleju z kiełków pszenicy. Witamina K przede wszystkim w zielonych częściach warzyw. Witamin z grupy B jest dużo w podrobach. Witaminy B9 jest np. bardzo dużo w burakach. Witamina D to 30 minut na słońcu, chociaż w okresie zimowym można suplementować...


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-20 00:21:27

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
D3, K2, A taka podstawa z supli. Cynk raczej możesz sobie odpuścić. Witamina C w połączeniu z flawonoidami, czy chociażby ksylitolem. Magnez OK. Reszta w przypadku niedoborów, podrasowania konkretnych rzeczy, czy eliminacji jakichś problemów.
Jeśli kolega Arthass stosuje się do powyższych zaleceń, to niech sprawdzi sobie poziom wit. D (chyba, że już to robiłeś). Raczej spokojnie mogę się założyć, że odstaje od normy.
Jeśli chodzi o strączkowe to nawet jeśli są odżywcze, posiadają wysokie ilości kwasu fitynowego, które wchłanianie tych składników znacznie utrudnia. Ogólnie rośliny strączkowe jako jeden z głównych elementów diety to raczej słaby pomysł.
No i witaminy ani z supli, ani z warzyw nie wchłaniają się na poziomie 100%. Oczywiście, te drugie mają z reguły znacznie większą wchłanialność, ale spokojnie trzeba by dawać wsio razy 2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Bardzo duże, czyli ile? Możesz podać wartości? Bo ja się założę, że 1,5% to maks. Poza tym strączkowe przed przygotowaniem należy moczyć, najlepiej 12-24 godziny, żeby pozbyć się nadmiaru oligosacharydów (substancje fermentujące). Potem gotowanie... I ilość tych fityn spada do poziomu nieistotnego. Jak ktoś nie lubi moczyć to można korzystać z soczewicy, ewentualnie kiełków na bazie fasoli (kiełkowanie neutralizuje praktycznie całkowicie zawartość fityn poprzez aktywację enzymu fitazy). Moim zdaniem strączkowe są zbyt wartościowym produktem by z nich rezygnować ze względu na takie bzdury. Zawierają bliski kompletności profil odżywczy (prawie wszystkie minerały, a także witaminy z grupy B, przede wszystkim kwas foliowy), zawierają bardzo dużo białka i węgli złożonych. Można spokojnie na bazie takiego grochu robić sobie pasty np. na kanapki. Kakao zawiera najwięcej fityn spośród produktów spożywczych, czy ktoś tutaj nie spożywa kakao z tego względu i traci np. bardzo korzystny związek jakim jest anandamid (prekursor wewnętrznych kannabinoidów)?
Ja akurat spożywać tłuste ryby typu śledzie, łososie, także chlorellę, ale od czasu do czasu również suplementuję wit. D. Zamiast suplementacji można kupić lampę SAD i naświetlać się codziennie np. podczas użytkowania kompa.

ps. Powiem więcej panowie... Nawet sobie pewnie niektórzy z was nie zdają sprawy jak bardzo powszechne w pożywieniu są substancje antyodżywcze...
Taniny występują np. powszechnie w przyprawach korzennych i ziołowych... Prawie wszystkich. Orzechach, piwie, winie, herbacie, kawie. Niektórzy chyba zapominają, że nawet flawonoidy w owocach są najczęściej substancjami antyodżywczymi (np. naturalne flawonoidy w borówkach czy porzeczkach).
I co z tego? To, że są substancjami antyodżywczymi, nie znaczy, że są szkodliwe dla zdrowia... Nie wiem skąd to założenie. Substancje antyodżywcze wykazują np. silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne (bioflawonoidy), rozkurczowe, przeciwmutagenne i wiele innych... Dzięki swoim właściwościom wiązania się z innymi substancjami mogą wiązać metale ciężkie i pomagać w ich usuwaniu z organizmu. Irytuje mnie ta moda na demonizowanie substancji antyodżywczych... W płatkach owsianych też są fityniany, praktycznie w każdym produkcie roślinnym... W taki sposób rośliny po prostu magazynują pewne substancje ochronne i/lub niezbędne do kiełkowania i wzrostu (fityniany to zmagazynowana forma fosforu). Jeśli boimy się bardzo tych fityn to:
a) kiełkujemy
b) moczymy (najlepiej w środowisku kwaśnym)
c) fermentujemy (np. chleb na zakwasie)
d) ... wstawiamy do mikrofalówki na 5 minut (najniższa moc) - mikrofale neutralizują fityny
e) kupujemy suplement z enzymem fitazy (często jest w składzie lepszych supli enzymatycznych)
f) gotujemy
Najlepiej połączyć kilka z powyższych opcji.
Poza tym jak sugerują badania, przy zwiększone podaży fityn może występować po pewnym czasie zwiększona produkcja fitazy w organizmie (tak, produkujemy naturalnie fitazę, ale nie na taką skalę jak np. gryzonie takie jak szczury). Nie ma się czego bać, jeśli bazujemy na naturalnych, nieprzetworzonych produktach.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-20 16:39:44

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-20 17:32:15

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-20 17:32:42

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-20 17:34:14

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dziękuję wszystkim, bardzo mi pomogliście .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Jak ćwiczysz siłowo i martwisz się o stawy to kup sobie kwas askorbinowy w proszku (witamina C). Witamina C to prekursor kolagenu - wzmacnia stawy, ścięgna, wiązania. To bardzo ważne w sporcie. Nie spożywaj jednorazowo więcej niż 1g (bo i tak się nie przyswoi a masz prawie gwarantowaną s*kę :D), dziennie możesz przyjąć nawet ponad 1g, ale w kilku dawkach w różnych porach dnia. Najlepiej łączyć taki proszek z sokiem z cytryny (bioflawonoidy + witamina C uszczelniają naczynia krwionośne). Czyli szklanka/pół szklanki wody + sok z jednej cytryny + ok. 700mg kwas askorbinowego - można rano od razu po przebudzeni, potem można powtórzyć wieczorem.

ps. Sam kwas askorbinowy to koszt (zawyżając ceny) 20zł za 0,5kg proszku... starczy na 1-2 lata...


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-22 16:16:19

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Arginina + Cytrulina+ kreatyna+ carbo

Następny temat

Wartosciowy collagen

WHEY premium