SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Otręby i żelatyna - kcal

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1617

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Z jednej strony takie otręby ryżowe to dość wartościowy produkt. W 2 łyżkach (ok. 16g) jest ok. 7,9g węgli, 2,1g białka i 3,3g tłuszczy. W podanej ilości jest kolejno:
Profil witamin: B1=29,1% ¶ B3=27,4% ¶ B6=32,6% ¶ B5=12%
Profil minerałów: Fe=16,7% ¶ Mg=31,4% ¶ P=26,9% ¶ K=6,9% ¶ Zn=6,3% ¶ Cu=5,7% ¶ Mn=113,7%
Jakieś 50kcal w 16g, tyle że jest w to wliczony również potencjał kaloryczny węglowodanów złożonych pod postacią błonnika, którego raczej energetycznie nie wykorzystujemy.
Czyli jest potencjał dobrego źródła witamin i minerałów. Problem z pozyskiwaniem tych wartości odżywczych przez organizm. Trzeba by wspomóc się różnymi metodami, by było to efektywne.
Można stosować metodę słoikową. To znaczy robimy sobie owsiankę słoikową dzień wcześniej (słoik najlepiej typu "wek", szczelny). Dodajemy wybranych składników - najlepiej sprawdzają się produkty typu ziarna, zboża, orzechy, pestki, które po prostu przez noc "rozmiękną". I teraz tak, jednym z w miarę skutecznych sposobów jest dodanie czegoś co obniży ph wody np. soku z cytryny. Niskie ph powoduje efektywniejszą "ekstrakcję" składników odżywczych, plus lepiej zmiękcza produkty zwiększając tym samym zwiększając ich przyswajalność.
Kolejnym, efektywnym sposobem mogłoby być przeprowadzenie kontrolowanej fermentacji, jak np. w przypadku produkcji jogurtu... Tylko nie bardzo w tym momencie potrafię podać jakiś sprawdzony sposób w tym przypadku... Są co prawda np. dostępne różne szczepy fermentacyjne np. do produkcji kwasu chlebowego, gdzie właśnie bazuje to na suchym chlebie żytnim (więc pewnie otręby żytnie też by się nadały). Fermentacja jest jedną z najefektwyniejszych metod zwiększania dostępności pokarmów.
Ogólnie trick z produktami tego typu jest taki, że powinniśmy skorzystać z zewnętrznych metod "pre-trawiących", gdyż sami nie jesteśmy dobrze przystosowani do trawienia i przyswajalnia tego typu produktów, w przeciwieństwie do roślinożerców, którzy mają wielokomorowe żołądki, odpowiednie szczepy bakterii, długi trakt pokarmowy itd. Te słoiki pełnią właśnie taką rolę naszych drugich, "zewnętrznych" żołądków. Zresztą o metodzie słoikowej w sieci można poczytać, choć tam akurat zwykle nie kładzie się nacisk na wyjaśnienie funkcji, a same przepisy.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-27 18:55:55

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja.... dieta typowo kulturystyczna

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 101kg

forma lato