Szacuny
0
Napisanych postów
7
Wiek
34 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
599
Witam serdecznie chciałbym zacząć się zdrowo odżywiać z jednoczesnym treningiem na mase. Wcześniej około 4 lata temu chodziłem na siłownie - jadłem co popadło dużo i za dużo - efekt upasłem się jak prosiak do 107kg. Teraz chcę do tego podejść z głową i dlatego piszę do was o pomoc.
Czy w diecie dla laika ma sens liczenie wszystkich makroskładników pokarmowych czy raczej skupić się na zdrowym rozsądnym odżywianiu ??
Myślałem trzymać się takiego rozpisu:
-śniadanie
musli 150g i 300g mleka
orzechy, suszone owoce jako dodatek
- posiłek II
chleb razowy 150g
twaróg 150g
szynka 60g
pomidor/ogórek
- posiłek III (przed treningiem)
100g ryżu (ma znaczenie brązowy czy biały??
150g piersi z kury
warzywa
posiłek IV (po treningu )
100g kaszy
150 piersi
warzywa
posiłek V
2 jajka
chleb razowy
ewentualnie jogurt naturalny 200 g.
Jak będę miał 2 zmianę to posiłki wyzamieniam bo zaraz po śniadaniu pójdę na trening, zjem posiłek po treningowy a tamten zabiorę do pracy.
Co myślicie jak to zorganizować i jak zarządzać jadłospisem w dni nie treningowe??
Szacuny
444
Napisanych postów
2520
Wiek
26 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
266183
Pierwsze co się rzuca w oczy, to brak praktycznie jakiegokolwiek źródła tłuszczu. Jeśli masujesz to musisz mieć dodatni bilans kaloryczny. To, czy będziesz liczył kalorie, czy na oko uda ci się wyciągać przybliżony bilans - to już twoja, indywidualna sprawa. Jeśli nie masz wyczucia, to przez pewien czas zwracaj uwagę na dokładny rozkład makro, potem już możesz robić to z automatu. Generalnie, w skrócie odpowiadając na pytanie, to będąc amatorem - bardziej zwracaj uwagę na jakość jedzonka.
Oczyść swoją dietę z wysoko przetworzonych produktów czyli: musli sklepowe, szynki sklepowe, jakiś chleb litewski, zredukuj mleko do niższych wartości, gdyż 300ml to dość sporo. W zdrowej diecie powinno się znaleźć miejsce dla kwasów jednonienasyconych, wielonienasyconych jak i nasyconych (w odpowiednich proporcjach). Zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe z rodziny o3 (epa i dha) możesz uzupełniać tłustą rybą 3 2-3 razy w tygodniu, dodatkowo możesz wprowadzić o3 roślinne (ALA) orzechy włoskie, olej lniany wysokolinolenowy, niektóre algi, olej rzepakowy dobrej jakości. Owoców nie widać (szkoda) charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, warzyw również deficyt - zaleca się spożywać około 0,5-1kg na dzień (różnokolorowe) oprócz cennych witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika, stanowią naturalny probiotyk i prebiotyk przez co korzystnie wpływa na stan mikroflory bakteryjnej.