SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Układanie diety

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1068

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam .

Mam takie pytanie odnośnie diety , chce ułożyć dietę z następujących produktów :
Ryż /kasza /makaron /mięso mielone/ pierś z kurczaka/ udka z kurczaka/ warzywa na patelnie /fasola/ jajka /pieczarki /ser twarogowy półtłusty /serek wiejski ze szczypiorkiem /śmietana /mleko 2 / oczywiście świeże warzywa także : pomidor /ogórek /sałata oliwa z oliwek

Potrzebuje coś do pieczenia co polecacie ??

dodatkowo odzywka : białko /bcaa /kreatyna

z przypraw kurkuma /pieprz czarny /przyprawa do mięs /przyprawa gyros

Teraz trochę o mnie mam 31 lat 177 cm i aż 86 kg (przynajmniej ta moja waga tak pokazuje :/ )
Pracuje ciężko 5 dni w tygodniu rzadko zdarza się że jest lekka robota . Z czasem też ciężko bywa ale jakoś go znajdę ;p
Aha pracuje przeważnie na wyjazdach i do późna nawet do 22 .

Aha liczyłem BMR : przy bardzo dużej aktywności wyszło 3658 kcal by utrzymać wagę , tłuszcz to ok 25-30 % . 15%B / 55%W /30%T

śniadanie jem o 6-7 rano :D a kolacje różnie nawet o 22/23 .

Co do ćwiczeń jeszcze nie mam planu .

Co wy na te moje produkty coś dodać jeszcze usunąć ?
Czy do jednego posiłku dodać odżywkę białkową ??
Aha i czy można zrobić posiłki na kilka dni do przodu i wstawić do lodówki , bo nie zawsze mam czas a zwłaszcza siłę na gotowanie .

Po radźcie coś mi ogólnie , i nie wysyłajcie do do innych artykułów itp .
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9050 Napisanych postów 82726 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699698
Załóż sobie rozkład 2g białka / 1g tłuszczy i reszta wegle .
Tutaj możesz przeczytać o podstawach:
http://potreningu.pl/articles/290/jak zabrac-sie-za-ukladanie-diety
Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego
https://www.sfd.pl/-t276436.html 
Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, jeżeli masa to dodajesz Ok 300 kcal
https://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135440.html- Źródła białka w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Flex wrzucił Ci linki, w których zawarte są źródła produktów z których możesz korzystać, to co podajesz to za mało, dobrze byś wstawił 2-3 dni jak zamierzasz jeść.
Możesz zacząć w okolicach 3200 kcal (około 1-2 tyg. obserwować co dzieje się z obwodami, zawsze można dodać/ ująć).
Wyszłabym z : około 170-175g białka, około 100g tłuszczy i reszta do wyżej wspomnianej kaloryczności.

Odżywkę dodajesz w momencie braków białka z jedzenia. Można się zaopatrzyć, w razie W.
A posiłki można robić na kilka dni, czemu nie.
Ryż/kaszę ugotować. To samo z mięsem. Zawsze u mnie dobrą opcją są placki jaglane/ owsiane z żurawiną, czy bananem i gorzką czekoladą.
Pilnuj, by posiłki były zbilansowane, czyli w każdym porcja białka, węgli i tłuszczy. Staraj się by białka było te 20-25g minimum, by próg leucynowy mógł zostać osiągnięty.
Do posiłków dodawaj warzywa. Pij wodę
A jeśli chodzi o trening - zerknij do chłopaków w dział Trening dla początkujących może uda Ci się znaleźć jakiegoś gotowca.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191506
Ułóż sobie jadłospis na 4/5 posiłki + np. wpc po treningu lub do omleta czy ciastka https://sklep.sfd.pl/SFD_Wpc_protein_plus-opis3653.html posiłki dobieraj tak by i produkt białkowy( udka, podroby, szynka schab wieprzowy , wołowina , ryby jak śledź , makrela , łosoś , dorsz , jajka ) węglowodany ( ziemniaki , ryż , kasza gryczana/jaglana/kuskus/pęczak) tłuszcze ( oleje lniany rzępakowy zimnotłoczony , awokado , orzechy nerkowce, włoskie, laskowe , migdały ). Co do treningu na początku wystarczy Ci FBWhttps://www.sfd.pl/[ART]_Pierwszy_rok_treningów_-t906985.html .
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Zdrowa dieta polega na jej odpowiednim urozmaicaniu a nie ograniczaniu się do kilku produktów. Są to podstawy, których nie zmienisz.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Dostosuj się do w/w wskazówek.

Godziny posiłków nie są istotne, gdyż decydujący wpływ ma całokształt strategii żywieniowej czyli m.in pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, tudzież mowa o jakości pokarmu, a także odpowiednia ilość kalorii i rozkład makroskładników. Ewentualnie dodatkowa suplementacja w razie potrzeby oczywiście.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jadłospis do oceny

Następny temat

Redukcja - Trochę pytań i dieta do oceny

WHEY premium