przepis wg. Veganbanda
Składniki:
dojrzałe banany 3 sztuki (u mnie ok. 360 g)
daktyle 1 filiżanka (200 ml)
masło orzechowe 2 łyżki (40 g)
sól 1/2 łyżeczki (można ciut więcej, ja dałam himalajską, więc jest mniej wyczuwalna)
Banany zamrozić w plasterkach.
Suszone daktyle namoczyć na noc lub z krótszym wyprzedzeniem na min. 15 minut, zalewając wrzątkiem, potem odsączyć.
Zblendować wszystkie składniki dokładnie tak, aby nie były wyczuwalne skórki daktyli - banany ewentualnie wcześniej na trochę wyjąć z zamrażarki, aby nie zamordować blendera :)
Zjadać :)
Makro jak wyżej na 100g:
B: 2g
W: 34g
T: 3g
PS. Mam nadzieję, że dobrze powyliczałam, bom początkująca :)