Składniki:
- 1kg ud kurczaka (4 sztuki)
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
- masło klarowane
**pieczarek jak najbardziej można dać więcej
Wykonanie:
Uda z kurczaka umyć i natrzeć solą, pieprzem, granulowanym (lub swieżym) czosnkiem i papryką.
Cebulkę drobno posiekać i wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną masła klarowanego. W międzyczasie zetrzeć na tarce pieczarki, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Dodać sól i pieprz i smażyć aż pieczarki zmiękną a cała woda odparuje.
Skórę na udach podważyć na całej długości, uważając żeby jej nie przerwać. Łyżką nałożyć pieczarki pod skórę i równomiernie rozprowadzić.
Do brytfanny nalać pół szklanki wody, ułożyć uda i wstawić do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Piec bez przykrycia 55-60minut.
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html