SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wątróbka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 8075

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 402 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 48963
Czyli bez zmian.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Tak jak zostało napisane, trzeba liczyć białko ze wszystkich źródeł. Niemniej bardziej bym tutaj pisał o liczeniu aminokwasów niż białka. Źródła roślinne mają często problem np. z metioniną czy fenyloalaniną, także liczenie tego jako całości nie jest zbytnio słuszne. Termin "kompletność aminokwasowa" nie jest tutaj zbyt właściwy, należałoby raczej pisać o balansie aminokwasowym tzn. stosunku aminokwasów egzogennych względem siebie wzorując się na najkorzystniejszym dla nas stosunku "wzorcowym" (na podstawie zapotrzebowania na konkretny aminokwas w ujęciu udziału tego aminokwasu w całościowej ilości aminokwasów egzogennych). Nie wiem czy opisuję to zrozumiale, ale tak w skrócie możemy to nazwać wskaźnikiem Amino Acids Balance, i tutaj licząc procentowy stosunek aminokwasów względem siebie do stosunku "wzorcowego", najwyższą zbieżność procentową ze stosunkiem "wzorcowym" mają w większości źródła zwierzęce - dla przykładu podroby wykazują "zbieżność" na poziomie 92-94%, podczas gdy taka marchewka to "zbieżność" ok. 79%, ale już jarmuż ma to 87%, a kapusta 89%, czyli blisko źródłom zwierzęcym. Szpinak to zbieżność ok. 90%, czyli naprawdę bardzo dobrze, a szczególnie jak na warzywo. Problemem z takimi warzywami może być co najwyżej gęstość białkowa, czyli ilość białka na 100g, ale można korzystać z form sproszkowanych, gdzie następuje koncentracja na skutek utraty wody.
Większość warzyw w typowych warunkach nie jest jednak dobrym źródłem białka, gdyż jest go tam najczęściej między 1-3% wagi.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-08-12 01:50:52

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 402 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 48963
Czyli stara dobra zasada- mięso buduje mięso.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Jest parę wyjątków: quinoa, amarantus, ziarna konopne, chlorella, liście moringi, szpinak ma bardzo zbliżony do mięsa bilans, kapusta też

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomoc w ułożeniu diety

Następny temat

Dieta na rekompozycje sylwetki - 72kg 169cm wzrostu 18 lat Ocena

WHEY premium