Składniki:
-2 jaja
-50g ryżu
-100g groszku
-40g tartej mozzarelli
-25g mąki ziemniaczanej
-sól, pieprz, czosnek
-5g masła klarowanego do smażenia (lub więcej)
Wykonanie:
Ryż ugotować i wystudzić. Groszek, jesli używamy mrożonego, przepłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie powinien już być gotowy do spożycia.
Jajka zmieszać z ryżem, mozzarellą, groszkiem, mąką ziemniaczaną a następnie doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wykładać łyżką placuszki. Masa nie będzie nadawała się do lepienia placków ręcznie ale placki na patelni dobrze się zetną i nie będą się rozpadać przy obracaniu. Usmażyć na złoto i podawać z dodatkową porcją groszku
Makro:
640,9 kcal B: 30,2 g W:73,6 g T:25,1 g
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html