Szacuny
59
Napisanych postów
527
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
36480
Jako, że mam zamiar podejść bardziej "profesjonalnie" do swojej diety to szukam źródeł informacji na temat zawartości wszelkich mikroskładników (witamin, elektrolitów itd.) oraz IG produktów które mam w diecie. Samo wyliczanie makro już mi nie wystarcza. Wolałbym zrobić sobie dietę na tydzień, mocno urozmaiconą, z listą zakupów i porcjowaniem (nawet warzyw - lepiej więcej niż mniej) bo co bądź co pieniędzy idzie na to sporo więc chciałbym przypilnować, żeby mój organizm dostał wszystko co mu jest potrzebne.
Prosiłbym także o wskazanie zapotrzebowania dziennego na w/w składniki.
W międzyczasie oczywiście szukam tych informacji, ale może bardziej doświadczeni ludzie mają takie strony, książki pod ręką.
Z góry dziękuję.
PS. Wiem, że na forum jest zbiór linków, tylko niektóre tematy są sprzed lat, a badania naukowe się zmieniły.
Zmieniony przez - Bartosz1991 w dniu 2017-08-25 22:16:34
Szacuny
59
Napisanych postów
527
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
36480
Świetnie, co do witamin to o coś takiego mi chodziło. Dzięki. Z IG i ŁG dopiero zaczynam naukę, rozumiem, że ŁG dobrze jest utrzymywać na stałym poziomie w każdym posiłku używając źródeł o różnym IG, jaka jest zalecana wartość ŁG ?
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Zgadza się.
IG jest mocno przecenianym wskaźnikiem jakości pokarmu. Dla przykładu: niektóre czekolady mają poniżej 50 IG, a gotowane ziemniaki powyżej tej wartości.
No i gdybyśmy się sugerowali indeksem glikemicznym to znakomitym cukrem okazałaby się fruktoza, ok 19g.